Veckans vardagsvego: Världens bästa vegetariska chili

Jag blir så lycklig när jag lyckas hitta en rätt som är nyttig, god, mättande – och som hela familjen gillar dessutom! Som den här chiligrytan.
Jag utgick från ett recept som jag hittade i en gammal Buffé-tidning men gjorde som vanligt om lite efter det jag hade hemma (försöker verkligen ta tillvara, precis som min bloggkollega här på lantliv, så att så lite om möjligt slängs) och det jag själv gillar.

Världens bästa vegetariska chili

1 stor, gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1/2 gul paprika
0,25 dl paprikapulver
1 msk spiskummin
0,5 dl tomatpuré
2 förp. krossade tomater
2 dl vatten
1,5 msk grönsaksbuljongpulver/grönsaksfond
1 förp. gröna linser (puylinser är också supergott)
0,5 dl japansk soja
0,5 msk sambal oelek
Ev lite chipotlesås
1 förp. kokta kidneybönor
1 dl frysta majskorn
salt, peppar
Koriander, tortillachips, créme fraiche och ev ris att servera till

Skala, dela och hacka lök och vitlök. Kärna ur och skär paprikan i bitar.
Fräs lök och vitlök i rejält med olja (ca 0,5 dl) i en gjutjärngyta eller dylikt tills gula löken blivit transparent. Tillsätt paprika, paprikapulver, spiskummin och tomatpuré, låt fräsa en stund till.
Tillsätt krossade tomater, vatten, buljongpulver/fond, linser, soja, chipotlesås och sambal oelek.
Låt puttra med lock cirka 10-15 minuter. Rör om då och då.
Häll bönorna i ett durkslag och skölj av. Tillsätt bönor och majs i chilin. Låt puttra några minuter till. Smaka av med salt, peppar och ev mer chipotle och/eller sambal oelek.
Servera med tortillachips, färsk koriander, en klick creme fraiche och ev extra ris för en extra mättande middag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *