Veckans vardagsvego: Tomatrisotto med stekta grönsaker

Efter allt godis och fika igår kändes det fräscht att äta en middag bestående av risotto och grönsaker. Det här är en rätt som verkligen funkar året om. Nästa gång kommer jag att byta ut de stekta grönsakerna mot ugnsrostade morötter, tomater, röd lök och zucchini.

Tomatrisotto med stekta grönsaker
4 port

1/2 gul lök, hackad
1 stor vitlöksklyfta, hackad
olivolja
3 dl avorioris
0,5 dl rött vin

7-8 dl grönsaksbuljong
1 förp. (500 g) passerade tomater
1 dl riven parmesan

Stekta grönsaker:
2 vitlöksklyftor, skivade
1 gul paprika, strimlad
1 stor tomat, skuren i bitar
100 g frysta haricot verts, lägg i vatten och låt koka upp
olivolja
ca 1 dl svarta oliver (gärna kalamata)
salt, svartpeppar

Risotto: Fräs lök och vitlök i olivolja i en vid kastrull. Häll ner riset och låt det fräsa med en stund. Häll i vin, 2-3 dl buljong och 1 dl passerade tomater över risfräset. Rör om. Låt riset absorbera vätskan och tillsätt mer buljong och passerade tomater eftersom. Koka på detta sätt i cirka 20 minuter och rör om hyfsat regelbundet. Risotton ska vara krämig men samtidigt ge lite tuggmotstånd när den är färdig. Blanda ner riven parmesanost.
Stekta grönsaker: Fräs paprika, bönor och vitlök i oljan i några minuter. Blanda ner tomater och oliver och smaka av med salt och peppar.
Blanda ihop med risotton eller servera bredvid. Har du mozzarella hemma är det gott att äta till.