Veckans vardagsvego: Rostade morötter med apelsindoftande couscous

Log lite när jag såg att mina bloggkollegor, fantastiska systrarna Eisenman går ifrån det här att tipsa om vegorätter på just måndagar (de gör det lite då och då i stället).
Jag tänkte tvärtom börja med måndagstipsen igen, efter en tids uppehåll (så det passade ju bra!).
Det har verkligen varit en lång period av Laga-Äta-Packa-Åka till träning/match med barnen. Kul att barnen gillar idrott, men lite tajt vardagspussel att lägga ibland. Därför har jag liksom inte hunnit arrangera vardagsrätterna vackert (som om jag skulle komma i närheten av Eisemans bilder ändå… ;-)).
Hur som haver: I helgen gjorde jag en ganska enkel lunch, som blev fantastiskt god! Jag tror att det är apelsinsmöret och de rostade mandlarna som gör det.

Rostade morötter med apelsindoftande couscous

4 port

7-8 morötter
1/2 röd lök
1/2 gul lök
1-2 vitlöksklyftor

2-3 msk olivolja
1 tsk salt
1 ekologisk apelsin
25 g rumsvarmt smör
0,5 dl skållade och rostade mandlar
2,5 dl couscous
3,5 dl vatten
1 msk grönsaksfond
1 stor näve bladspenat
1 pkt fetaost

Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skär morötterna i stavar. Skär lökhalvorna i smala klyftor (man kan ta mer lök om man gillar det). Skiva vitlöken fint. Lägg allt på en plåt, ringla olivolja över, salta och blanda ihop. Sätt in i ugnen 30-40 minuter.
Tvätta under tiden apelsinen och riv det yttre skalet med ciseleringsjärn. Blanda med smöret och ställ åt sidan.
Stek de skållade mandlarna i lite smör tills de får fin färg. Salta efter smak.
Tillaga couscous efter anvisning på förpackningen, men tillsätt grönsaksfond i kokvattnet. Pressa sedan i saften från en apelsin, klicka även i apelsinsmöret i couscousen och blanda runt. Blanda ner bladspenat.
Lägg upp couscousblandningen och morötterna i en vacker skål. Toppa med rostad mandel och fetaost och servera direkt.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *