Veckans vardagsvego: Quorngryta med kokosmjölk och jordnötssmör

Vegetarisk gryta med quorn, kokosmjölk och jordnötssmör

Ni som inte har följt mig tidigare: Eftersom maten är bland de viktigaste faktorerna för att minska vår klimatpåverkan har jag haft som mission att tipsa om bra vardagsrecept som är vegetariska eller veganska. De flesta vill ha hyfsat snabblagade recept som ändå är näringsrika och goda, och här hoppas jag kunna hjälpa till med det.

Kokosmjölk och jordnötssmör… ni hör ju, ett recept som nästan inte går att misslyckas med! Jag brukar ofta ”översätta” köttrecept till vegetariska och det här är en kycklinggryta som jag gjort om. Jag använde quorn eftersom jag äter mestadels vegetariskt, och för att jag är van vid att tillaga det, men jag tror att sojagrytbitar fungerar lika bra (ska testa det nästa gång).

Quorngryta med kokosmjölk och jordnötssmör

4 port

kokosolja att steka i
1/2 gul lök
400 g quornbitar (1 påse)
2 vitlöksklyftor
1/2 röd paprika
salt, svartpeppar
1 brk kokosmjölk
3-4 msk jordnötssmör
0,5 msk sambal oelek
1 limeblad om du har
1 lime (saften)
Sweet chilisås
Basmatiris

  1. Hetta upp kokosoljan i en gjutjärnsgryta och fräs löken tillsammans med quornbitarna tills de sistnämnda fåt lite färg. Tillsätt krossade vitlöksklyftor och paprika och fräs en stund till. Salta och peppra efter smak.
  2. Tillsätt kokosmjölk, jordnötssmör, sambal oelek och ev limeblad (ger verkligen det lilla extra!). Låt grytan puttra i cirka 15 minuter, smaka av med limesaft samt eventuellt ytterligare salt och peppar.
  3. Ät gärna grytan tillsammans med basmatiris och med sweet chilisås som topping. Njut!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *