Veckans vardagsvego: Mumsig morotsfalaffel

Dotterns älsklingsrätt!

I helgen hade vi lite egentid, tösen och jag. Om hon får bestämma blir det alltid Mattias Kristianssons morotsfalaffel till lunch – och så fick det bli! Håller med, de är faktiskt galet goda!

Mumsig morotsfalaffel

4 port

2 brk kikärtor
2 morötter, rivna
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk olivolja (eller pistageolja om man har)
0,5 dl maizena
2 tsk spiskummin
2 msk finhackad persilja
salt, svartpeppar, pistagenötter

Häll av spadet från kikärtorna och skölj dem. Häll ner kikärtor, morötter, gul lök, vitlök, olja, maizena, spiskummin, persilja,samt  salt och svartpeppar efter smak i en matberedare. Mixa till en hyfsat slät smet och häll över i en bunke – ta en slickepott för att få ur det mesta.
Mixa sedan pistagenötterna och rör ner 0,5 dl i smeten. Sprid ut resten av nötterna på en tallrik, forma falaffelbollar och rulla i nötterna. 
Stek falafflarna gyllenbruna i rikligt med olja.

Till det brukar jag steka zucchinislantar, tomatskivor och grillad paprika från burk som jag skurit i bitar.
Och så skär jag upp lite sallad och gör en vitlökssås av 2 dl crème fraîche, en krossad vitlöksklyfta samt salt och peppar.
I bland gör jag tomatsås, ibland tar vi bara ketchup.
Och så monterar vi allt i ett pitabröd. Så vansinnigt gott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *