Veckans vardagsvego: Indisk gryta möter Medelhavet

Grundreceptet till denna indiska gryta – kallad palak paneer – hittade jag i tidningen Hemlagat för ett tag sedan – och det är en riktig hit. Paneer är en färskost som egentligen är ganska lätt att göra själv, men till vardags känns det smidigt med halloumi (ost som traditionellt tillverkas på bl a Cypern). Grytan tar högst en halvtimme att laga och den blir verkligen god!

Indisk gryta möter Medelhavet
4 port

250 g hackad spenat, tinad
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
1-2 tsk sambal oelek
1,5-2 msk ingefära, färskriven
3 msk smör
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk garam masala
0,5 tsk malen spiskummin
0,5 tsk malen koriander
1 tsk salt
1 brk hela tomater
1/2 dl grädde
1/2 dl vatten
200 g halloumi

basmatiris
färsk koriander

ev haricot verts som tillbehör

Gör så här: Koka riset.
Finhacka lök, och vitlök. Riv ingefäran. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt lök, vitlök, sambal oelek, ingefära och alla kryddor. Stek på medel- till låg värme i några minuter. Tillsätt tomater, grädde och vatten. Sjud i fem minuter. Pressa ur spenaten lite vatten och lägg ner även det i kastrullen. Låt småputtra 5 minuter till.
Tärna och stek osten i olivolja på hyfsat hög värme,tills den fått fin färg. Lägg ner i grytan.
Toppa grytan med färsk koriander och servera med ris och ev kokta haricot verts eller dylikt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *