Veckans vardagsvego: Fräsch fattoush med falaffel

 

Fattoush libanesisk salladAv någon anledning blev jag plötsligt sugen på libanesiskt i fredags. Ett tag var det ju det enda man åt när man gick ut på restaurang (i början av 2000-talet, va?) och hemma gjorde jag ofta mat inspirerad av det libanesiska köket. Men sedan hamnade de influenserna helt i träda.

Knasigt nog. För få saker är ju godare än en fräsch fattoush till sommaren, med några röror och falafel eller kanske lammkebab till. Här är mitt favoritrecept på det.

Fräsch fattoush med färdig falafel

1 romansalladknippe, finstrimlat
4 tomater, fint tärnade
½ gurka, fint tärnad
6-8 rädisor, fint skivade
1-2 schalottenlökar, tunt skivade
½ kruka mynta, finhackad
½-1 kruka persilja, finhackad
Ev granatäppelsirap att ringla som topping ovanpå

Dressing:

½ dl färskpressad citronsaft
2 vitlöksklyftor, rivna
2 msk olivolja

Till servering:
Färdig falafel som du tillverkar enligt anvisningar på förpackningen

Halloumi, stekta skivor
Baba ganouj eller hummus (finns färdigt att köpa men är lätt att göra själv)

Det stora jobbet är att hacka och skära grönsaker. När det väl är gjort, blanda ihop allt i en vacker skål.

Blanda till dressingen och häll den över – eller låt var och en ta efter smak. Fördelen med det senare är att salladen håller sig fräschare om man vill förvara rester av den till nästa dag.

Stek halloumi och falafel till och komplettera gärna med en god libanesiskt röra också. Enkel men väldigt god vardagslyx! Eller festlig fredagsrätt!

Veckans Eko i coola solglasögon och grön klänning

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *