Världens godaste tutta frutti-kola!

Jag älskar verkligen att baka och göra julgodis. Det är som en aha-upplevelse varje år eftersom jag gör det alldeles för sällan nuförtiden.
När jag var student hade jag alltid något fikabröd hemma, trots skral kassa, och bakade i stort sett allt matbröd själv (!).
Min präktigaste period var kanske då, när de flesta andra studenter drack öl i Scharinska villan! 😉

Det var en lång parentes. Tillbaka till kolan. Vi testad två olika recept, som resulterade i helt ljuvlig kola. Gjord på ekologiskt socker, dito sirap, kakao, tranbär etc. Testa och njut!

Världens godaste tutta frutti-kola
Ur Allt om mat julkokboken

ca 75 g färska hallon (eller tinade frysta)
1 dl torkade tranbär
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl skalade pistaschnötter

Mixa hallonen och passera dem genom en sil. Mät upp ca 2 msk puré. Grovhacka tranbären.
Smält smöret i en kastrull. Rör i grädde, socker, sirap och hallonpuré. Låt koka till 123-124 grader eller kör kultestet (googla!). När kolan är klar, vänd ner tranbär och nötter. Häll upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 15×30 cm, och låt stelna i rumstemperatur i minst 12 timmar.
Skär i bitar med en vass kniv och slå ev in i cellofanplast (snyggt med tidskrävande!).

chokladkola

Chokladkola
Ur Julgodis för små och stora sockerbagare

2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
100 g smör
4 msk kakao

Blanda allt i en kastrull. Låt koka upp under omrörning, sänk värmen och koka tills smeten är 120 grader (eller lite mer så att kolan inte blir så smetig). Häll upp i klädd ugnsform som i förra receptet, låt svalna och ställ i kylskåp över natten. Skär i bitar med vass kniv.
Dottern strödde krossade polkagrisar på halva smeten – vi tycker kolan blev ännu godare av det!

SaveSave

SaveSave