3 favoritsallader att testa i sommar!

Bulrgursallad med jordgubbar fetaost och myntadressing

Bulgursallad med jordgubbar och basilikadressing

Jordgubbar, mynta och fetaost… tre ingredienser som jag verkligen älskar att kombinera i en fräsch sommarsallad. Det vattnas i munnen bara jag tänker på den faktiskt!

2 port

1,5 dl bulgur
1/2 brk cannellinibönor
1 avokado
8-10 jordgubbar
2 nävar ruccola
100 g fetaost
0,5 dl rostade solrosfrön
Ev flingsalt

Basilikadressing:
1/2 kruka basilikablad
5-6 myntablad
3 msk olivolja
1 msk vatten
salt och peppar

Kokar bulgur enligt anvisningarna på förpackningen. Låt svalna lite.
Häll upp en halv burk cannellinibönor i ett durkslag och skölj. Blanda med bulgurgrynen.
Dela avokadon och skeda eller skär inkråmet i lagom stora bitar – det är inte så noga. Skiva jordgubbarna. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna.
Lägg bulgur- och bönblandningen i botten av en salladsskål. Lägg ruccolan ovanpå, sedan avokado och jordgubbar. Smula fetaost över alltihopa och toppa med solrosfrön.
Basilikadressing: Blanda alla ingredienserna i en skål eller dylikt. Mixa ihop med stavmixer. Ringla frikostigt över salladen vid servering. Extra flingsalt kan vara gott på under varma sommardagar.

Sallad med pearl couscous och halloumi och citronyoghurt

Melonsallad med pärlcouscous och halloumi

Vi anar ett frukttema, va? Tycker om det söta i kontrast till lite salt ost och tuggiga ”gryn”.
4 port

2 dl pärlcouscous, som sedan kokas enligt anvisningarna på förpackningen
1 förp färdigkokta linser
1/2 galiamelon, skuren i munsbitar
1/2 gurka, skuren i halvor
10 färska myntablad, eller mer efter smak, klippta i bitar
3 salladslökar, tunt skivade

Dressing:
0,5 citron, saften
2 msk olivolja
salt och peppar

Yoghurtsås:
1,5 dl turkisk yoghurt
0,5 tsk rivet citronskal
1 msk färskpressad citronsaft
1 tsk flytande honung
3-4 myntablad, klippta i strimlor

Servera till:
2 pkt halloumi, skivad och stekt

Blanda ihop allt till salladen i en stor skål. Blanda ihop dressingen och häll den över. Vänd ihop allt försiktigt.
Blanda även ihop ingredienserna till yoghurtsåsen.
Stek halloumin.
Servera allt tillsammans!

Sallad med broccoli och fetaost

Fetaost- och broccolisallad

Jag är inte så förtjust i torr mat. Och det här receptet kan se lite torrt ut. Men det är det inte. Att koka matvetet i buljong och rosta valnötterna är tricket.
2 port

1,5 dl matvete
2,5 dl vatten
1 msk grönsaksbuljongpulver
1 msk smör
1 msk rapsolja
250 g färsk broccoli
1/2 purjolök
1 pressad vitlöksklyfta
ca 100 g fetaost
1 dl valnötter

Koka matvetet i buljongen, enligt anvisning på förpackningen. Häll av ev överstående vatten och blanda ner smör och olja.
Skär broccolin i bitar och skiva purjolöken. Lägg broccolin i kokande lättsaltat vatten och koka cirka 3 minuter. Lägg i purjon och koka 1 minut till. Häll av vattnet.
Blanda matvetet med grönsaker och vitlök. Smula fetaost över.
Rosta valnötterna i torr stekpanna (eller med lite salt och fett om du föredrar det) och toppa med det. Servera salladen lite mer än ljummen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *