Jul med mindre #prylsvinn

Same decorations as last year. Ande the year before that…

De har skrattat lite åt mig på jobbet (har hoppat in hos kära Hus & Hem innan jag börjar mitt jobb hos Naturskyddsföreningen). I år fixade jag förmodligen osexigaste presenterna någonsin till min man. Jag kan inte skriva vad det blev här, av uppenbara skäl, men jag kan väl hinta om att de är mer praktiska än kittlande – något han verkligen behöver. Jag vill inte köpa något som inte blir använt, och bidra till onödigt prylsvinn.

Just under julen blir det extra uppenbart, hur vi anstränger oss för att hitta den perfekta presenten för att visa att vi bryr oss om, trots att de flesta nära och kära redan har allt de behöver – i alla fall materiellt sett. 

Därför är det så kul att se alla ”alternativa” julkalendrarsom dykt upp i år. Julkalendrar där man kunnat buda på second hand-prylar, till exempel den som Husligheter drog i gång och som jag är med i, i samarbete med Tradera.

Eller vandringsbloggens julkalender för en stressfri jul, med 24 uppmaningar som syftar till att göra gott för dig själv och andra. Till exempel: ”Gör glögg över öppen eld” eller ”Plocka med dig ett fint minne frånnaturen och lägg på frukostbordet”.

Eller klimatklubbens kalender med miljövänliga ”uppdrag” varje dag.

Men tillbaka till det här med prylsvinn. Henning, som låg bakom kampanjen #whitemonday, har jobbat vidare i samma spår. Tillsammans med sju andra miljödebattörer föreslår han att vi inför en märkning som visar förväntad livslängd och vilken miljöpåverkan produkter har. Saker bör också designas så att de går att reparera och så att materialen kan separeras, tycker de.
Just för att minska prylsvinnet – på samma sätt som vi vill minska matsvinnet.

På något sätt handlar det om att gå back to basics:

  • Laga det vi har
  • Låna/dela saker med varandra
  • Byta saker med varandra 
  • Leta sådant vi behöver second hand – i första hand
  • Bara köpa nytt om vi måste, och då välja kvalitet som håller och är tillverkat på hållbart sätt

För mig handlar julen uteslutande om en chans till paus, att få äta gott och vara med varandra.Åka skidor. Njuta av naturen och ladda med välbehövligt dagsljus.
Julklappsjakten inför den är mer ångest än kul (där håller barnen inte alls med mig…). Och julkalendrarna struntade jag helt i detta år (utan att barnen protesterat alls).

Flest grejer vinner inte längre. Och det är så skönt att den ”sanningen” äntligen börjar ifrågasättas!

Prylsvinn = Den tid under en saks livslängd som den inte används. Kan även inkludera att saken slängs i förtid eller är konstruerad för onödigt kort livslängd.


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *