Veckans vardagsvego: Vegoburgare med hemmagjord hamburgerdressing

Vegetariska burgare

Ända sedan jag blev vegetarian som 18-åring (över 20 år sedan nu, yikes!) har jag letat efter recept på den perfekta vegoburgaren. En som håller ihop och ger lite tuggmotstånd, helt enkelt. Kung Markatta serverade (höhö) svaret i somras – och här är min modifierade variant på det hela.
De tar lite tid att göra, så jag brukar göra dubbel sats under helgen och frysa in.

Vegoburgare med hemmagjord hamburgerdressing

8-10 stycken

2,5 dl havregryn, mixade till mjöl
3 msk chiafrön + 1,5 dl vatten
½ gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
2,5 dl rivna morötter (en stor)
1 dl pumpafrön, rostade
1 dl solrosfrön, rostade
3 skivor toastbröd, mixade till småsmulor
1 förp svarta bönor, avrunna
0,75 dl finklippt slätbladig persilja
1 msk extra virgin olivolja
1 msk japansk soja
1 krm chilipeppar
ev lite extra sambal oelek
1 tsk spiskummin
1 tsk torkad oregano
0,5 tsk Herbamare örtsalt
svartpeppar

Hemmagjord hamburgerdressing:
200 g majonnäs
0,5 liten lök, finhackad
0,5 dl ketchup
0,5 dl bostongurka
0,5-1 tsk sambal oelek
1 krm cajennpeppar
salt och svartpeppar

Tillbehör:
Sötpotatis-pommes, hamburgerbröd eller potatisklyftor

Om du gör klyftpotatis eller sötpotatis-pommes, skär i bitar, vänd i olivolja och salt, värm ugnen till 225 grader och ugnsbaka till de fått fin färg.
Burgare: Mixa havregrynen till mjöl, häll i en stor bunke.
Lägg chiafröna i vattnet och låt dra minst 10 minuter.
Hacka löken fint, riv morötterna. Fräs löken tills den blivit genomskinlig och pressa ner vitlöken mot slutet. Låt rivna morötter steka med någon minut innan du drar bort stekpannan från spisen.
Rosta pumpa- och solrosfröna. Ställ åt sidan.
Mixa brödskivorna till små smulor. Häll ner svarta bönor och mixa lite till tills allt blandat ihop sig.
Klipp persiljan fint.
Blanda ner allt i stora bunken med havremjöl i och blabda till en fast ”smet”. Forma fasta hamburgare av den och stek i olivolja ca 4 minuter på varje sida.
Hamburgerdressing: Blanda alla ingredienser väl och servera till burgarna.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *