Veckans hållbara hantverk: Add:Wise tar mathantverk till nya höjder

Första gångenjag kom i kontakt med Add:Wise var på en pressvisning, där jag smakade deras ekologiska kakor. Med mig hem fick jag även en burk ekologisk kanel som förgyllde mitt julbak det året.

Mia på Tres PR, som höll i pressvisningen, berättade en del om grundaren av företaget – att hon tidigare jobbat som arkitekt men beslutat sig för att satsa på ekologiska livsmedel i snygg design. Jag älskar hstorier om människor som vågar bryta sig loss för att satsa på sina drömmar (en anledning till att jag jobbar på Lantliv!), så det där låg och marinerade i mina tankar ett tag.
Till slut kunde jag inte hålla mig, utan tog kontakt med grundaren Cecilia Falk för att fråga lite mer om hennes livsprojekt.

Cecilia falk

Hur fick du idén att starta varumärket Add:Wise?

– Idén att utveckla ett nytt ekologisk varumärke föddes 2014. På den tiden drev jag mitt eget arkitektföretag i Stockholm, sedan 15 år tillbaka. Jag hade identifierat något på marknaden som jag tyckte var intressant. Produkterna hade antingen snygg design och dåligt innehåll, eller så var de fula fast tillverkade på hållbara sätt. Jag ville kombinera snygg design med fairtade och ekologiskt _ och det landade i Add:Wise. Kontentan är ungefär den här: När du adderar något i ditt liv, gör det på ett klokt sätt. Senare i augusti lade jag ner min arkitektverksamhet och blev livsmedelsproducent på heltid. Jag har inte ångrat det en sekund.

Som jag har förstått det handplockar du ekologiska råvaror från hela världen, för att sedan tillverka och förpacka produkterna för hand i Sverige. Hur går du tillväga för att hitta de bästa råvarorna?

– Jag och mina medarbetare letar hela tiden med ljus och lykta efter nya råvaror. Går på mässor, googlar, besöker leverantörer, provar, jämför och ser till att alla våra leverantörer har sina dokument i ordning – sådana som visar att de är eko- eller fairtradecertifierade samt har alla tillstånd på plats. Det är en lång och ibland ganska invecklad process, framför allt eftersom vi satt upp väldigt höga krav för oss själva innan vi godkänner en ny råvara och börjar arbeta med den.

Insidan är alltså viktig för dig, men utsidan likaså! Berätta gärna mer om hur du resonerar. 

– Jag tycker att utseendet är viktigt för att det inte ska kännas som ett nedköp att välja ekologiskt. Det ska kännas minst lika bra! Vi vill också att alla produkter, utifrån sina förutsättningar, ska förpackas på ett så klokt vis som möjligt och har till och med tagit hjälp av professorer inom teknik och material för att kunna välja rätt. Vi använder glas när det är bästa valet, pet-plast när det passar och så vidare. Ett exempel är att vårt Blomsterströssel som har en gramvikt på mellan 20-35 gram per burk. Att förpacka det i glas skulle slita mer på miljön på grund av tyngre transporter än om vi förpackar det i en pet-burk, som enkelt återvinns men som vi framför allt uppmuntrar våra kunder att fylla på om och om igen. Det finns inte bara en sanning när man pratar om förpackningsmaterial.

Hur kommer det sig att just du brinner för hållbar design i allmänhet – och ätbara varor i synnerhet?

– Jag är övertygad om att vi med god, hållbar design kan påverka människor till bättre val och älskar tanken på att vara med och göra skillnad – om än i liten skala. Att arbeta med mat är dessutom det absolut roligaste jag gjort i mitt liv! Alla människor har en relation till mat, alla är beroende av den och maten ger oss så många härliga upplevelser. Maten för oss samman och ger oss kraft att leva. Hur kan man inte vilja arbeta med det?!

Vad är dina bästa ekotips för en mer hållbar vardag?

– Försök att välja riktigt bra produkter när du väl köper en vara. Vi kanske inte behöver sluta äta kött helt och hållet, men låt det bli till en fest istället för slentrian i vardagen. Välj närproducerat och ekologiskt i den mån det går att få tag på. Välj att köpa hem två frukter till fruktskålen som du äter upp i stället för storpack som hinner stå och ruttna.

Addwise 2 version 2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *