Veckans fokus: Hur skapar vi ett hållbart samhälle?

För en minut sedan lämnade jag in min uppsats, där jag försökte svara på den breda frågan: Hur skapar vi hållbara samhällen?

Det är oerhört komplext. De mål som ingår i klimatavtalet i Paris är 17 till antalet, med respektive delmål. Det handlar om allt från att utrota världens fattigdom till att skapa hållbara städer eller säkra jämlikhet mellan könen. Hållbar utveckling handlar nämligen inte bara om ekologi – ekonomisk och social hållbarhet är minst lika viktigt. Till utvecklingen bidrar finansmarknaden, som genom sina investeringar kan styra om verksamheter mot en hållbar riktning. Eller regeringar som bygger sociala skyddsnät eller lagstiftar för att minska användandet av kol som bränsle. Eller biståndsorganisationer som hjälper fattiga bönder att skapa ett bättre liv där de kan uppfylla livets grundkrav att äta sig mätta varje dag. Eller konsumenter som väljer att resa mindre eller äta mer vegetariskt.

Samtidigt är det enkelt. Jag säger det igen: Alla kan bidra. På sitt lilla sätt.

Själv sörjer jag just nu att jag avslutat den viktigaste och roligaste kursen jag gått i mitt liv – men känner mig peppad att fortsätta lära mig mer och berätta mer för den som vill lyssna. =)

.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *