Tågsemester: Limone och Lago di Tenno (eller: Vi hade otur med vädret)

När vi njöt av den för området mer normala solen och värmen i Italien, så läste vi samtidigt om extremtemperaturerna och bränderna i Sverige.

Den morgon vi skulle åka till Limone, på västra sidan av Gardasjön, visste vi till exempel att det troligen skulle bli regn på eftermiddagen. Vi tog ”kollektivtrafiken” i form av en båt över sjön – en resa som tog cirka 20 minuter – och  möttes av en bedårande syn. Limone klättrar upp efter bergssidorna på den västra sidan av Gardasjön där klipporna och bergstopparna är som mest imponerande. Bilvägen både norr och söder om den lilla orten är insprängd i självaste berget för att framkomligheten ska bli bättre. Från båten möttes vi av pastellfärgade hus, lummig grönska och en stark doft av citroner. Här odlas många av de citroner som används i landets berömda Limoncello-likörer. I butikerna säljs förstås allt som går att göra citrontema på: kökshanddukar, tvålar, keramik, karameller… men det hann jag knappt kika på.

Vy över Limone från vatt´net

Barnen var nämligen väldigt bestämda på den punkten att vi skulle bada först. Så det gjorde vi. Jag köpte fylld foccacia som vi åt på stranden till lunch och vi njöt av bad och att ligga i trädens skugga vid strandkanten. Knappt ett moln på himlen. Men när det väl började mörkna så gick det fort. Vi ville hem till Malcesine innan åskan var över oss och missade både citronmuséet vi tänkt gå på, samt shoppingen som jag siktat in mig på.

Vi hann i alla fall bada, med en vänligt sinnad svan som sällskap.
Gatuskuýlt i keramik, dekorerad med citroner, i italisenska staden Limone
Gulliga gatuskyltar i Limone.

En annan halvlyckad utflykt vi gjorde var till Lago di Tenno, en liten sjö med alldeles turkost vatten strax norr om Gardasjön. Dit drog vi iväg utan de regnjackor vi släpat med oss hela vägen från Sverige, bortskämda med att vädret dittills alltid blivit bättre än vad väderprognoserna förutspått. Väl framme vid sjön spöregnade det – men barnen som inte ville åka därifrån utan att doppa sig sprang ändå ner till sjön, hoppade i, och sprang sedan lika fort upp igen. Jag stod under taket på en lite strandkiosk och fotograferade skönheten på avstånd. Skulle vilja åka tillbaka en solig dag, ett annat år!

Lago di Tenno

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *