Söndagsgott: Italiensk pinjenötkaka

Jag och några studiekamrater från journalistutbildningen har startat en middagsklubb. Den här gången bytte vi även sticklingar med varandra – det gäller att omfamna tanten man har inombords!
Vi är fyra stycken, så en gör förrätt, en varmrätt, en efterrätt och en är dryckesansvarig. Den här veckan hade vi italienskt tema och jag gav mig på detta recept ur Allt om Mat (gjorde om det lite) – med nästan enbart ekologiska ingredienser. Det blev rent ut sagt skitbra!

Pinjenötkaka
10 bitar

Pajbotten:
3 dl ekologiskt vetemjöl
1 dl ekologiskt florsocker
0,5 apelsin, rivet skal
100 g ekologiskt smör
1 Kravmärkt äggula

Fyllning:
1 dl ekologisk aprikosmarmelad
250 g ricottaost
1 dl ekologiskt florsocker
0,5 apelsin, rivet skal
1 msk apelsin, färskpressad juice
2 Kravmärkta ägg
50 g ekologiska pinjenötter
Extra ekologiskt florsocker att strö över

Blanda mjöl, florsocker, rivet apelsinskal och smör i en matberedare och kör ihop till en smulig deg. Tillsätt äggulan och kör några sekunder tills degen håller ihop. Platta ut degen i botten och upp på kanterna på en pajform. Ställ in i kylen cirka 30 minuter.
Värm ugnen till 200 grader. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen cirka 10 minuter.
Sänk ugnen till 175 grader.
Rör samman aprikosmarmelad, ricotta, florsocker och apelsinskal till en jämn smet. Tillsätt apelsinsaft och vispa ner 1 ägg i taget. Bred ut smeten i pajskalet. Strö på pinjenötter och grädda mitt i ugnen cirka 20 min.
Ta ut kakan och sikta på florsocker. Grädda ytterligare cirka 35 minuter tills kakan fått fin färg. Servera kakan ljummen eller kall. Sikta över lite florsocker vid serveringen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *