Miljövänliga tvättmedel – hur funkar de egentligen?

Är du en sådan som gärna låter dig förföras av snygga förpackningar? Jag också, det ska verkligen erkännas. Men med stigande miljömedvetande förändras även sådant och man börjar känna sig lite skeptisk när ännu ett nytt tvättmedelskoncept i fancy förpackning och med snyggt budskap lanseras…

De senaste åren har det kommit massor med nya produkter för den som vill tvätta och städa mer miljövänligt. Och det är förstås bra.
Den som är mer hardcore använder förmodligen tvättnötter (har inte testat själv men har sett många nöjda användare i olika forum trots att Råd & Rön dissar dem) till kläderna och citron, såpa och bikarbonat till städsysslorna.

Och så har vi produkterna som jag skrev om i början – snyggt presenterat innehåll i lyxförpackning. Som till exempel svenska varumärket Washologi.

Miljövänligt tvättmedel washologi

Washologi är ändå rätt OK. De har ett tvättmedel som är helt fritt från syntetiska tillsatser, doftsatt med eterisk olja av lavendel och biologiskt nedbrytbart. Resten av tvättmedlen är lokalproducerade, utan färgämnen, med skonsamma parfymer och förpackningar av återvunnen plast. Tvättmedlen är effektiva och koncentrerade för att minska andelen vatten. Man uppmuntras att använda linnevatten mellan tvättarna för att slippa tvätta så ofta.
Men ingredienserna skiljer sig inte supermycket från de tvättmedel som redan har märkningar som Svanen eller Bra Miljöval.

För någon månad sedan lanserades så Laundry Society.

Produktfamilj laundry society

Konceptet liknar Washologi. Snygg förpackning. Man uppmanas använda tvättsprayer för att slippa tvätta så ofta och därmed förlänga livet på kläderna. Gott så – även om jag personligen tycker att både sprayerna och tvättmedlet doftar alldeles för starkt.
Men att ingredienserna sägs ha naturligt ursprung säger egentligen inte så mycket – många ingredienser kan ha naturligt ursprung och ändå tas fram på syntetisk väg. Samma sak här, vad jag kan se skiljer sig inte ingredienserna nästan alls från vanliga Svanenmärkta tvättmedel.
Så när man lanserar serien som hållbar, med mindre miljöpåverkan är det verkligen en tunn Greenwashing-gräns man balanserar på.

Det är snarare ungefär samma sak, fast i snyggare förpackning. Och det är å tredje sidan kanske allt fler beredda att betala för?

Läs mer om tvättmyter här:

Sant och falskt om tvätt

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *