I år tar vi tåget till Italien – så bokade vi!

Foto: Solresor som arrangerar resor till just Gardasjön.

Dem som har följt min blogg ett tag vet att jag har funderat mycket över mitt resande på sistone. För 2,5 år sedan sade jag in en intervju hos Husligheter att det kändes svårt välja bort utlandsresor med flyg, och jag försökte rättfärdiga det med att resor bidrar till ett mer öppet sinne och större förståelse för andra människor och kulturer. Men så har jag läst på en massa sedan dess, och inspirerats av andra som väljer bort flyget och insett att man visst kan leva utan att flyga! 97 procent av jordens befolkning flyger ju inte alls utomlands.

Jag har landat i att försöka upptäcka mer av min nära omgivning. Vilket har lett till att både jag och familjen oftare sticker iväg på utflykt i närliggande kommuner. Ibland på cykel, ibland med tåg, ibland med bil. Sverige är verkligen vackert om man tar sig tid att upptäcka det.

Men jag är fortfarande sugen på utlandet ibland. Sååå – årets semesterresa går till Italien! Med tåg!

Hur gick vi då till väga för att boka den resan? Först och främst måste jag tipsa om facebook-gruppen Tågsemester. Mer hjälpsamma följare får man leta efter. Förutom att jag fick tipset att kontakta Resebutiken i Kalmar för att få förslag på resrutt, kunde jag söka i forumet med alla möjliga spörsmål (hur packar man smartast, behhjöver man Interrailkort eller inte etc).

Jag kontaktade Resebutiken och fick efter en dryg vecka ett förslag som jag tyckte var perfekt. Från Stockholm via Köpenhamn till Hamburg och sedan med sovvagn söderut. Men maken tyckte starttiden var lite väl arla. Så han satte igång med att leta tågförbindelser själv, och fyllde i tider och kostnader på ett väldigt strukturerat sätt i Excel-ark. Vi hade fått tips om att använda oss av Deutsche Bahn, som har väldigt bra anknytningar när man ska resa rakt ner genom Europa. Och det har de! Dessutom en bra sajt som det är relativt lätt att söka efter olika resrutter i. Men visst, det tog lite tid att hitta smidiga förbindelser. Det är absolut krångligare än att boka flyg – det ska man inte sticka under stol med.

Hur som haver: Maken kunde se att det i vårt fall inte lönade sig att köpa Interrailkort. Det hade varit en annan sak om vi åkt runt till flera lander och levt mer som backpackers, men nu skulle vi bara ner till Verona och sedan hålla oss kring Gardasjön.

Planen nu är alltså: SJ till Köpenhamn. Sedan med Deutsche Bahn hela vägen ner till Innsbruck (sovvagn mellan Hamburg och Innsbruck) och så dagtåg till Verona. Där bor vi bara en natt innan vi tar tåg+buss till Malcesine vid Gardasjön, som vi sedan har som utgångspunkt för utflykter till Limone, badplatser med mera.

Vi har lyckats boka boende under hela perioden också, men det var faktiskt krångligare eftersom det är högsäsong i området i juli. Så mitt tips är att ha längre framförhållning än vi 😉 Typ börja i februari-mars, kanske.

Kan inte vänta tills det blir av!

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *