8 växter som håller myggen borta

Naturen är fantastisk. Det tål att sägas om och om igen. Visste du till exempel att vissa växter motverkar mygg och andra kryp? Det kanske inte hjälper 100-procentigt när mygginvasionerna är som värst, men väl under resten av säsongen. Utan att du behöver använda dig av gifter… Här är åtta växter som håller myggorna borta:

Eukalyptus
Köp eterisk olja eller koka 250 g eukalyptusblad med 1 liter vatten i cirka 45 minuter. Pensla på dörrkarmar och runt fönster för att hindra myggen från att komma in.

Lavendel
Själv älskar jag doften av lavendel – men det gör inte myggorna. Motverkar myggor både som planta kring uteplatsen och som olja på huden.

Citronmeliss
Citronelladoft används i myggmedel för att avskräcka de små blodsugarna, och eftersom citronmeliss doftar väldigt intensivt av detta är plantan effektiv som motvapen. Andra citrondofter avskräcker också.

Örtkryddor
Hemma hos mig håller myntan på att ta över ena pallkragen helt – och det är ju bra eftersom den håller myggen borta!  Eterisk myntaolja kan också lindra klådan från insektsbett du redan fått. Fler kryddörter som hjälper är bland annat persilja och basilika.

Doftpelargon
Vackra Pelargonium citrosum sägs hjälpa mot mygg. Annars kan man leta efter tyska trädgårdsmästaren Dieter Stegmeier (läs mer här) som tydligen tagit fram extra kraftfulla myggpelargoner.

Kamomill
Avskräcker både som olja på huden och i trädgården

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *