Godaste marmeladen på gröna tomater

Grona tomater marmelad

Nu börjar det bli lite segt för tomaterna i växthuset. En del av dem – de som nått kulörnivån ”mörk orange” – mognar fortfarande, fast väldigt långsamt. Men de som är helt gröna står ganska still i utvecklingen. Det är väl nu som de steka gröna tomaterna kommer in i bilden. Men jag fick också smaka en väldigt god marmelad på gröna tomater förra året – som jag förstås bad om recept på nu när jag blivit med tomater. Marmelad går åt hemma hos oss – alla älskar rostat bröd med lite sött på till helgen – och håller ju länge.

Godaste marmeladen på gröna tomater

0,8-1 kg gröna tomater (om någon orange eller röd slinker med gör det ingenting)
7 dl syltsocker 
1 ekologisk citron, tvättad
0,5-0,75 dl vatten

Skär citronen i så tunna skivor du kan och dela sedan skivorna i små bitar. Skär även tomaterna i små bitar.
Varva citron och tomat i en kastrull, häll på 0,5 dl vatten till att börja med och fyll på lite om det behövs. Låt sjuda i cirka 20 minuter under lock.
Häll i syltsockret och rör om tills det löst sig. Låt allt koka häftigt i 3 minuter, skumma av med en träsked om det behövs.
Häll upp i rena, varma burkar, låt svalna och ställ sedan kallt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *