Glas, stål eller bambu: Välj rätt ekomatlåda

Smart indelad låda från Goodforkids.se.

Den här veckan misstänker jag att många är tillbaka i vardagen igen (med undantag för studenter, barn, arbetssökande etc förstås). Hej schemalagda tider och hej lunch-matlådor! Till dig som vill byta matlådan till en mer miljövänlig, här kommer en liten guide till plastfria alternativ av glas, stål eller bambu:

Glasslock lunch box glasLådor av märket Glasslock.

Glas
+
Fri från ämnen som BPA, ftalater, PVC och bly. Har ofta tätning av silikon och är då helt läckagesäkra. Går att värma i mikron, samt att diska i diskmaskin. Lätta att hitta både i fysiska butiker och på nätet (Ikea, Biltema, Laplandecostore.se etc)


Inte helt oemotståndligt för snabba temperaturväxlingar eller stötar (ta den inte direkt från frysen till mikron, till exempel). Vissa går att frysa in, andra inte, och i det förstnämnda fallet måste man tänka på att lämna utrymme för maten att expandera när den fryser. Relativt tunga.

lunch box rostfritt LovellyLåda från Lovelly.se.

Rostfritt stål

+
Håller forever och går inte sönder. Släpper inte ifrån sig några syntetiska kemikalier/gifter. Tar inte åt sig eller släpper ifrån sig smaker. Återvinningsbar. Går att frysa in. Ofta går det att märka lådan med vattenlöslig tuschpenna (datum, innehåll, ägare). Går oftast att diska i diskmaskin. Relativt lätta. Finns i många butiker och på nätet (Clas Ohlson, Addnature.com etc).


Går inte att värma i mikron. Oftast är matlådor av rostfritt stål inte helt läckagefria (om de inte har tätningar av plast eller syntetmaterial). Tjocka såser funkar, men inte soppor och grytor med rinnig vätska i.

Matlador bambu Lunch box
Picknickvänligt av bambufiber, hos Ekokul.se.

Bambu

+
Lätta att bära, återvinningsbara och tåliga. Bambu är ett material som växer snabbt och går att odla utan kemikalier – kolla dock om produkten är FSC-märkt. Maskindiskas på låg temperatur.


Går inte att mikra. De jag hittat funkar bara till hyfsat torr mat som exempelvis sallader utan dressing och mackor. Finns inte så många varianter än – hittade några på Ekokul.se och Frokenfraken.se.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *