Äpplets dag!

Sonen tuggar på fallfrukt framför Carl von Linnés gamla boning utanför Uppsala.

Jag har skrivit en del om äpplen på sistone. Och ätit massor av dem. Igår åkte jag och familjen till Carl von Linnes Hammarby och vandrade runt. Där finns det massor av coola äppelsorter som verkligen inte växer i var mans trädgård. Sorter som heter ‘Melon’, ‘Sibiriskt äpple’ och förstås ‘Linnés äpple’.

Och idag är det Äpplets dag! Riksförbundet Svensk Trädgård har arrangerat dagen för att få fler att intressera sig för äppelträd: plantera äppleträd för framtida generationer, dela favoritrecept, lära sig mer om fruktträdens betydelse för insekter och bin med mera. Anledningen till att man utsett just 25 september till Äpplets dag är att det finns svenskodlade äpplen att tillgå i större delen av vårt avlånga land ungefär nu.

Grejen är den att många äppelsorter har odlats av generationer före oss. Ofta är de hyfsat tåliga och anpassade för vårt klimat – och viktiga att ha kvar ifall de mer kommersiellt odlade sorterna drabbas av någon sjukdom som är svår att få bukt med. Det är bland annat därför det finns fröbanker djupt nere i marken på Grönland.

Så kanske är det dags att slå till på en gammal kulturarvssort den här hösten? Planteringens bästa tid är nu! =)
Här kan du läsa mer om Grönt Kulturarv-sorter: https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/programmet-for-odlad-mangfald-pom/gront-kulturarv/

Läs mer om äpplen och recept:

Äppel, päppel – så tar du hand om äppelskörden!

Här hittar du svenska ekologiska äpplen!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *