Kan man ha gurka ihop med tomater i växthuset?

Jag har länge hört att man inte kan ha gurka och tomater tillsammans i ett växthus. En del säger att det beror på att grödorna har olika krav på luftfuktighet, andra att gurkor är skuggväxter medan tomater vill ha sol.

Min trädgårdsguru, 80-åriga fru Wik, säger att hon alltid har haft grönsakerna tillsammans och att det fungerat bra – så jag gjorde som hon! Och det verkar fungera bra. Så här långt har gurkplantorna kommit, virka 30 cm höga just nu.

Gurkplantor

Och här är vintertomaterna Principe Borghese (sedan jag tog foto har en börjat gulna rätt mycket så kanske har jag tomater till midsommar, eller strax efter!).

Tomatplanta principe borghese

Bredvid pallkragen har squashplantan tagit rejäl fart! I själva pallkragen växer morötter, majs, sockerärtor och kryddörter – och de har också börjat ta sig efter en sen sådd i slutet av maj.

Växthus med pallkrage i och squashplanta bredvidDet kräver sin skötsel. Jag vattnar nästan varje kväll med en kanna fylld med regnvatten (när det finns tillgängligt – ett tag var tunnan snustorr!). Men det är verkligen kärt besvär efter en hel dag framför tangentbordet.
Och jag ser väldigt mycket fram emot belöningen i form av hemodlade grönsaker (ta i trä, låt det bli en bra skörd)!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *