Föröka tomatplantan med tjuvar!

Jag är helt oproportionerligt lycklig över att jag kan odla tomatplantor och gurka nu! Växthuset står på plats och jag ska börja bära in krukor och pallkragar i helgen om jag hinner med allt (ska hinna arrangera och delta i en 50-årsfest också…).

Men det hela höll på att ta ände med förskräckelse redan innan jag börjat min tomatkarriär. I april var jag på trädgårdsmässan och köpte en himla spännande tomatsort, tyckte jag, som heter Principe Borghese och är en vintertomat som man bara hänger i klasar inomhus när frosten börjar komma. Tydligen ska tomaterna kunna förvaras så under en hel vinter. Och sådant blir man ju nyfiken på att testa.

Men tror du inte att jag lyckades knäcka plantan när jag skulle plantera om den en andra gång! Jag slet mitt hår i förtvivlan över min klantighet.

Som tur är finns det trädgårdsforum.

Jag hittade in på ett, där jag kunde läsa om olika personer som spjälkat sina tomatplantor, ungefär som vid benbrott, med hjälp av en stöttande pinne och maskeringstejp. Jag testade, och det har faktiskt fungerat! Plantan är typ lika hög som jag numera och står i vardagsrumsfönstret. Svår att ta en snygg bild på men jag ska försöka så småningom. Vet inte om jag vågar försöka flytta den en gång till…

Samtidigt fick jag tips om att ta säkra upp skörden genom att försiktigt bryta loss några tjyvar – alltså det skott som kommer mellan själva stammen och de stora bladen som växer på sidorna av plantan – och sätta dem i ett glas vatten. När tjyven utvecklat rötter är det bara att plantera om i kruka, och vips så har du fler tomatplantor!

Två tips som verkligen fungerade – så tack alla trädgårdsvänner som är så ivriga att hjälpa fränder i nöd!

Odling av physalis och tomat i krukor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *