Dags att höstplantera – fyra drömlökar just nu!

I växthuset hämtar jag fortfarande tomater och majs som mognar. Samtidigt har jag börjat planera för nästa vår i trädgården. För det är ju så – även om man njuter av nuet är det väldigt härligt att fantisera om hur trädgården kan se ut nästa år.

I år har jag verkligen fokuserat på växthuset, och det har varit sååå kul! Mina rabatter har inte krävt så mycket jobb, faktiskt! Där har marktäckarna fyllt ut så att ogräset har svårt att slå rot. I våras skar jag kanter och rensade bort allt ogräs ordentligt två gånger, i helgen blir det en vända till men däremellen har jag bara njutit av blommor och blader.

Det enda jag saknar är de där skira vårblomstren, som är så fina. Som hos Charlotta Andersson i Sundsvall med underbara bloggen Gardenflow.
Och det är nu det är dags att plantera! Tidiga blommor i trädgården är värdefullt för våra bin och humlor också – efter en lång vinter är de utsvultna och behöver hitta mat så snart som möjligt. Här är 4 favoriter som jag vill sätta just nu.

Turkestanica

En bedårande liten botanisk tulpan där flera vita blommor växer i en flock på varje stjälk. Långlivad och fin i stenpartier, från Zetas.

Scilla vit

Scilla har jag massor av  fast blå. Jag skulle gärna vilja ha vita ”blåstjärnor” (som de också kallas), och hittade dessa hos Zetas. 

Waterlily

Den här tidlösan då! Jag dör, så vacker! Tidlösa ’Waterlily’ heter den och blommar både vår och höst.

Fritillariapersica 2

Och så pricken över i – en mörk klocklilja som ger lite höjd i rabatten (den blommar ungefär samtidigt som scillan).

Vad tror ni, ser det inte ut som en dröm?

Tänk på detta när du planterar:
  • Små blomsterlökar som krokus, iris och blåstjärna torkar snabbt ut om de ligger framme. Så gräv ner dem hyfsat snabbt efter inköpet. Och förvara mörkt och svalt tills dess.
  • En tumregel är att man ska sätta löken 2–3 gånger djupare än dess storlek och med den toppiga sidan uppåt. Mylla gärna ner lite benmjöl eller lökgödsel också, och vattna!
  • Det går bra att plantera i kruka också, men krukan måste stå frostfritt (inte för varmt heller, temperaturen bör vara högst 9 grader).
  • Du kan plantera löken från september, ända fram tills tjälen går i marken, men ju tidigare på hösten du planterar desto bättre.

2 svar på ”Dags att höstplantera – fyra drömlökar just nu!”

  1. Wow, så fina! Klockliljan som blommar samtidigt som scilla alltså. Måste plantera! I vår nya radhusträdgård har vi inte en endaste vårlök ännu. Men är smått besatt av saker som blommar tidigt och hoppas få ner en hel drös i jorden i höst. Det är ju efter en lång färglös vinter man uppskattar grönskan som mest.

    1. Helt ljuvliga blomster, eller hur? Scilla har ju en förmåga att sprida sig ganska rejält, men jag gillar det. Särskilt i april när man verkligen längtar efter den där skira grönskan. =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *