5 tips till dig som vill bygga nytt växthus

Just nu är det full fart i vår lilla trädgård. Jag har länge odlat lite grönsaker i pallkrage, men samtidigt längtat efter att avancera till grönsaker som tomater och gurka. Ääälskar egenodlade tomater som smakar så otroligt mycket mer än de köpta.

När jag googlade efter tips om vad man ska tänka på när man köper växthus blev jag full i skratt – det första som dök upp är en artikel som jag själv skrivit för några år sedan! Fördelen med att ha varit med i svängen ett tag… Men jag vill ändå uppdatera tipsen lite, med avstamp i egna erfarenheter denna gång:

1. Vad ska du ha växthuset till?

Det finns så otroligt många växthus att välja på. Vad behöver du mest? Själv har jag en liten tomt och valde ett litet växthus på 5 kvm som jag kommer att inreda med odlandet i fokus. Andra tycker det är viktigare med en mysig sittplats – där växthuset blir mer som ett extra uterum. Då kan det vara bra med ett större växthus – typ 15 kvm.

2. Glas eller plast, aluminium eller trä?

Egentligen älskar jag trä. Ceder, eller dylika träslag som man inte behöver underhålla så mycket.  En målad trästomme behöver man ju måla om då och då. Men jag valde ändå aluminium, för att det är billigare  och helt underhållsfritt. Sedan var jag lite ologisk. I köket plastbantar jag för fullt, men till växthuset valde jag isolerplast till väggar och tak. Dels för att det ger jämnare temperatur i växthuset, dels för att ungarna ofta spelar fotboll intill platsen där växtuset står. Isolerplast är nästan okrossbart. =)

3. Placering

Att ställa växthuset där det är gassande sol hela dagen är inte att rekommendera – om man inte investerar i automatiska vädringsfönster (det gjorde vi!) eller rejäla bevattningssystem (det har vi inte!). Bäst står växthuset på en plats med vandrande skugga, och det hade vi på tomten. Det gäller ju att planera så att man får plats med annat också på ett praktiskt sätt – i vårt fall fotbollsspel, kaninbur, grill och matplats.
Det är också bättre med förmiddagssol än eftermiddagssol så att växthuset värms upp snabbt.

4. Hur ska grunden se ut?

Om man vill ha växthuset till vinterförvaring av växter bör bottenplattan vara isolerad. Då gräver man ner till frostfritt djup och skapar sedan ett väldränerat bärlager av grus och sand i olika skikt. Samtidigt kan man dra in el och vatten.
Vi förvarar våra växter i garaget eller inomhus på vintern och skippade allt det. Vi grävde bara bort grässvålen, jämnade till marken, lade markduk och så grus ovanpå det – plus några gångplattor i mitten av växthuset. På det underlaget kommer vi sedan att ställa krukor och små pallkragar att odla i.

5. Fönster för jämnare värme

Växthus blir lätt för varma under dagtid, och då är det risk för att växterna bränns sönder. Man behöver minst två fönster för att kunna skapa korsdrag, plus gärna en fläkt som komplement. Vi har som sagt automatiska fönsteröppnare, som reagerar på värme och öppnas automatiskt när temperaturen stiger.

6. Vattna lätt och rätt

Jag brukar vattna med vattenkanna, för att nyttja det regnvatten som jag samlar i tunnor kring huset. Men det är ju ganska tungt. Därför kan det vara smart att ha en kran inuti växthuset. Det finns också automatiska system som håller en jämn fuktighet i jorden. När det är varmt ute behöver man vattna varje dag – särskilt om man odlar gurka och tomater.

7. Smarta odlingskärl

Många tomatodlare väljer stora och djupa krukor, har jag sett. Så jag gjorde likadant. Sen får man ändå binda upp dem och sätta växtstöd när de drar iväg på höjden (om det inte är busktomater eller dylikt). Sen har jag pallkragar till mina kryddörter och morötter.
Generellt sett är stora odlingskärl smart, för då behöver man inte tillföra vätska och näring lika ofta. Växterna behöver kontinuerlig näringstillförsel hela säsongen. Pelleterad gödsel är långtidsverkande och lätt att använda i kruka. Flytande näring fungerar mer direkt, men också mer kortsiktigt, och bör tillföras kontinuerligt under hela säsongen.

Hoppas jag kunde vara till hjälp för fler som drömmer om växthus! Hör gärna av er och berätta om era egna projekt, det är så kul att kunna tipsa och hjälpa varandra!

PS – Ni glömmer väl inte att det är biologiska mångfaldens dag idag? Jag och barnen ska köra Naturbingo med lokala Naturskyddsföreningen ikväll. DS.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *