Nu följer jag min dröm – jag SKA jobba med klimat och miljö!

Genrebild att sträva mot sina mål
Nu siktar jag mot toppen – och nya mål!

Kan man jobba med inredning och ändå vara en trovärdig miljökämpe? För att föregå mitt resonemang: Ja, det tror jag. Det finns många i branschen som numera försöker tänka mer loppisfynd, återbruk, långsiktiga investeringar – och gärna köp som stöttar småskaliga svenska företag. Som på alla sätt och vis försöker smyga in inspirerande tips i reportagen, som samtidigt är mer miljösmarta.

Men själv har jag de senaste åren kämpat allt mer med mina egna tankar. Kan jag verkligen fortsätta tipsa om  produkter som jag vet är massproducerade i exempelvis Kina? Om företag som saknar minsta hållbarhetsstrategi? Eller låtsas som att jag tycker det är okej att utsläppen från flygresor är sju gånger högre per svensk jämfört med det globala genomsnittet? Det blev allt svårare för mig att rättfärdiga det.
Anledningen till att jag blev journalist från början var ju redan då, 1997, att jag ville skriva om miljöfrågor. Min kärlek till naturen har jag haft med mig sedan uppväxten med föräldrar som ofta tog oss med ut i skogen för att plocka bär och svamp eller bara fika.

Så kom dagen då jag ”tvingades” ta tag i frågan på riktigt. Som många vet är förlagsbranschen i gungning sedan länge och när Bonnier skulle kapa tjänster här i höst blev jag en av de (nyanställda) som fick gå.
Det knäppa är att jag känner mig mer lättad än ledsen. Nu blir det omstart på riktigt – och jag kommer att göra allt för att få jobba med hållbarhet på något sätt. Som kommunikatör hos någon organisation med miljöprofil, som hållbarhetsstrateg på något inredningsföretag… Jag har redan börjat leta både jobb och utbildningar och ser möjligheter överallt. Det handlar bara om att välja inriktning.

Omstarten gäller även bloggen, som jag döpt om från Veckans Eko till Fair Living. För hållbarhet handlar ju om så mycket mer än att välja ekologiskt i butiken – det handlar om att göra val som bygger starkare samhällen både lokalt och globalt.
Här på bloggen kommer jag att berätta om mitt sökande efter en ny karriär inom hållbarhetssektorn. Jag kommer också att lägga stort fokus på hållbara idéer och inspiration. Ibland kommer jag att tycka till om saker och ting också – som att många av oss gärna pratar om vår miljöångest men inte riktigt orkar agera för att förändra något på riktigt. Eller fundera över hur vi kan påverka politiker och företag för att få dem att agera – NU!

Jag hoppas att ni vill följa med på resan!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *