Julstämningen som försvann

Julhjärta på ladugårdsvägg

Idag hade jag tänkt skriva om miljövänliga julblommor. Och, som sagt, jag håller fast vid att även de små valen räknas.

Men just denna vecka känns allt sådant ganska futtigt, eftersom den inletts med katastrofer som dessa:

  • USA, Ryssland, Saudiarabien och Kuwait välkomnar inte den IPCC-rapport som länderna själva varit med om att beställa i samband med Parisavtalet 2015, och som säger att vi måste hålla den globala uppvärmningen till högst 1,5 grad. 2 grader anses inte längre vara en säker gräns. Det innebär att rapporten inte inkluderas i förhandlingarna som pågår i Katowice, Polen, just nu. I ett läge då vi vet att vi har 10 år på oss att vända trenden.
  • På tal om Polen så har cirka 170 representanter för miljöorganisationer nekats att ens komma in i landet under klimatförhandlingarna. Läs mer om de kontroversiella reglerna som Polens regering infört här.
  • Jag fick veta att 120 miljöförsvarare dött för sin sak – hittills i år. Förra året var det nästan 200 människa som fick sätta livet till. I
  • Här i Sverige finns det en risk för att M-KD får igenom en budget som bland annat innebär slopad flygskatt, sänkt bensinskatt samt kraftigt minskat stöd till solceller. I en tid då vi behöver växla över till hållbar energi och komma bra från beroendet av fossila bränslen.  Läs mer om vad M/KD-budgeten innebär för miljöarbetet här

Det är lätt att känna sig nedslagen. Men samtidigt känner jag att det här ger ännu mer bränsle till mitt miljöengagemang.

Jag kan inte bara sitta och titta på medan det här händer. Och jag vet att vi är många som känner likadant – titta bara på hur många som gått med i Klimatklubben sedan starten i oktober 2018. I Stockholm samlades över 5000 personer på Raol Wallenbergs torg till Climate Alarm-manifestationen i samband med att klimatmötet i Polen startade. För att inte tala om Greta Thunberg, vars klimatstrejk har vuxit till en global massrörelse med studenter som protesterar i Australien, Frankrike, Tyskland, Canada etc.

Med risk för att låta som en väckelsepredikant: Fortsätt mejla våra politiker, stötta företag som försöker agera klimatsmart, investera dina pengar på ett hållbart sätt, fortsätt inspirera varandra till miljömedvetna val!

Tillsammans är vi faktiskt starka – eller hur? =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *