120 människor dog under 2018 – för miljöns skull

ljusmanifestation Naturskyddsföreningen
120 ljus. Ett för varje människoliv som spillts i kampen för miljön 2018. Arrangemang av Naturskyddsföreningen.

Idag är det Internationella dagen för mänskliga rättigheter. På denna dag kändes det extra bra att jag deltog  i en ljusmanifestation för alla dem som dött i kampen för en bättre framtid för oss och våra barn – genom att värna vår miljö.

Många av världens miljökämpar är otroligt utsatta. I länder som Filippinerna, Brasilien, Sydafrika etcetera har minst 120 miljökämpar mördats i år, bland annat för att de satt sig upp mot starka ekonomiska intressen. Förra året låg siffran fick 200 miljökämpar sätta livet till. Och då tror man att mörkertalet är stort.

Det ger perspektiv på kampen vi för i Sverige. Visst, vi uppfattas nog som besvärliga även här när vi kampanjar för högre flygskatter, ifrågasätter vår konsumtion och så vidare – men vad jag vet har ingen dött för den sakens skull (rätta mig om jag har fel).

Att uppmärksamma sådant här får mig också att känna stor tacksamhet för de som redan HAR kämpat i mitt land, för åsiktsfrihet, jämlikhet och demokrati. Uppenbarligen är det ingenting man kan ta för givet.

Så idag vill jag minnas alla dem som kämpar för en hållbar framtid för oss alla. Låt oss föra deras budskap vidare, så att deras kamp inte varit förgäves.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *