Veckans hållbara hantverk: MNOP Jewelry gör smycken av återvunnet silver

Ring av recycled silver från MNOP Design

Ett vackert smycke kan verkligen lyfta den enklaste outfit. På Lantliv sa en av mina kollegor: ”Det är så spännande att se vad du ska ha för halsband när du kommer till jobbet. Du har så många fina!”.
Jupp, halsband är min grej! Men vad den kommentaren säger om mina tidigare konsumtionsvanor vill jag helst inte tänka på…

Jag gillar smycken med tidlösa, enkla, geometriska former. I synnerhet cirkelformer. Det är förmodligen därför jag föll som en fura för MNOP Jewelry också. Ännu gladare blev jag när jag insåg att de flesta smyckena är gjorda av återvunnet silver! Magdalena Nehm är stjärnan bakom de små underverken

Magdalena Nehm, grundare av MNOP Jewelry

Du började i modebranschen med sadlade om till hantverksmässigt och hållbart tillverkade smycken. Vad fick dig att ta det steget?

– Jag jobbade som teknisk designer och mönsterkonstruktör på ett i den lilla staden Tranås i Norra Småland. Det var en dröm att få det jobbet eftersom min mans släktgård låg i närheten och jag vill gärna flytta till gården. Men företaget gick i konkurs 2014 och jag såg mig om efter nya jobb. Eftersom modeindustrin är starkt centrerad till Stockholm och Borås ställdes jag inför valet att flytta till Stockholm, eller stanna kvar.
– En sak jag hade med mig var att jag visste vilken klump i magen det gav att jobba på ett företag med global produktion där man inte har någon koll på hur mycket företaget bryr sig om anställda eller miljön. Allt sammantaget gjorde att vi valde landet och släktgården. Jag hade länge haft en dröm om att starta eget, bestämma allt själv och jobba hemma på vår underbara gård. Så jag valde det spåret och när jag funderade över vilken typ av företag jag ville ha landade det till slut i miljövänliga silversmycken.

De flesta av dina smycken tillverkas av återvunnet silver. Varifrån kommer silvret?

– Jag har en leverantör som köper in silver och återvinner. Det kommer från allt möjligt – smycken, bestick, elektronik och medicinsk utrustning. Jag köper sedan bearbetat silver i form av tråd och plåt. Leverantören kan även säkerställa att silvrets innehåll av bly och nickel är under gränsvärdena och därmed lagliga att sälja som smycken i EU.

Armband av recycled silver

Hur går tillverkningen till?

– All bearbetning – hamring, lödning, polering etcetera – görs i min studio i vårt stora hus. Sedan packas och skickas smyckena med lantbrevbäraren. Vissa smycken tillverkas i ett unikt exemplar, andra görs i små serier. Jag har ett mycket litet lager så de flesta smyckena tillverkas efter att jag fått ordern.

Är vissa metaller lättare att återvinna än andra?

– Jag har inte så stor koll på andra metaller förutom silver och guld. Guld är lättare att återvinna då det finns en bättre infrastruktur för insamling och värdet på metallen är så högt att du får betalt för ditt ”skrot” även om det bara är några enstaka gram. Med silver finns det en större okunskap hos konsumenten och många vet varken att man ska eller hur man göra för att återvinna sitt silver. Men det vill jag råda bot på!

Hur tänker du kring själva designen – vad vill du att den ska förmedla?

– Designen ska vara ren och nordisk, med en stil man kan ha länge utan att tröttna. Den ska hjälpa bärare att känna sig lugn, fokuserad, kompetent och duglig som man är. Inga smycken får heller vara tunga eller obekväma.

Hur jobbar du i övrigt med hållbarhet?

– Allt från att använda begagnad dator, ha smyckesaskar i kartong istället för plast, och packa order i återanvänd bubbelplast. Det är ett stort arbete men man får ta ett litet steg i taget.

Halsband recycled silver MNOP
Alla smycken finns hos MNOP Jewelry.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *