Underbara upplevelser i Sverige – utsläppsberäknade och allt!

Matlagning i naturen över öppen eld
Laga mat under bar himmel är det bästa som finns! Foto: STF

Jag har länge varit medlem i Svenska Turistföreningen, STF. Det är nästan ett måste om man som jag älskar att vandra men gärna bor på vandrarhem och fjällstationer i stället för i tält… Även om man bara åker iväg en gång per år brukar det löna sig faktiskt.
Dessutom: Vad jag kan bedöma är de riktigt bra på hållbarhet! När vi vandrade uppe vid Storulvån hade de KRAV-märkta måltider och massor med närproducerad mat och dryck. Uppe i Helags hade de byggt en egen station där nyttiga bakterier bryter ner allt avskräde besökarna genererar. Källsortering är en självklarhet på alla vandrarhem. Etcetera.

Nu har STF dessutom utsläppsberäknat några av upplevelserna de erbjuder!
I framtiden måste vi hålla oss till en klimatbudget på 1,5-2 ton koldioxid per person och år, vilket blir ca 4-5 kg per person och dag. Då får vi kanske tänka till kring hur vi reser och upplever.
Själv tycker jag det ger en större frihet att njuta oftare av det som finns närmare än att spara till en utlandsresa per år där man ska maxa alla upplevelser på en vecka. Till saken hör väl att jag hellre är aktiv i vackra miljöer än ligger stilla vid en pool när jag är ledig…
Här kommer i alla fall några förslag som håller sig inom de gränserna:

Navardalen, Dalarna

Naturskönt i norra Dalarna. Här kan du bland annat fira tyst nyår om du föredrar det i stället för raketer. =)

Resa dit: Ta tåget från Örebro till Mora och vidare med buss till Älvdalen. För transport Älvdalen – Navardalen har vi utgått från att sällskapet samåker eller tar taxi.

Boende:  STF Navardalens vildmarksstation.

Totalt utsläpp: 4 kg CO2 per person och dag.

Svartsö, Stockholms skärgård

Själv föredrar jag nästan skärgården när sommarens stim och stoj lagt sig. Så vackert med utsikten över havet och naturen som gör sig redo för vintervila. Här kan man cykla eller vandra runt på ön och njut av höstens natur.

Resa dit: Ev tåg till Stockholm. Från Stockholm tar du buss till Boda brygga och därefter båt till Svartsö. Väl framme på Svartsö går du till vandrarhemmet.

Boende: STF Svartsö vandrarhem.

Totalt utsläpp: 3,75 kg CO2 per person och dag.

Kolarbyn, Skinnskatteberg

Kul grej för familjen!  Man bor i Kolarbyns kolarkojor och under dagarna kan man vandra, fiska, njuta av naturen och djurlivet och laga mat över öppen eld.

Resa dit: Ta tåget från Göteborg till Skinnskatteberg via Västerås och därefter går du 4 km till Kolarbyn.

Totalt utsläpp: 4 kg CO2 per person och dag.

Här kan du läsa mer om hur STF räknat ut koldioxidutsläppen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *