Tågsemester dag 8-9, Innsbruck

På vägen hem hade vi bestämt oss för att stanna i Innsbruck. Det fanns en baktanke med det hela – jag ville presentera familjen för Österrike och landets fantastiska natur inför (förhoppningsvis) framtida vandringar.

Det blev verkligen det perfekta stoppet! Första eftermiddagen gick vi mest runt i gamla stan, åkte upp i stadstornet och tittade på den fantastiska utsikten över bergstopparna och byggnaderna nedanför, Lät barnen skutta ur sig lite överskottsenergi den fantastiska parken Hofgarten som ligger strax norr om stadens centrum och avslutade med varm choklad på ett av stadens torg med fin utsikt över Nordkette – dit vi skulle ta oss dagen efter.

Jag kan verkligen rekommendera att köpa Innsbruck-kortet. Man kan köpa ett som gäller i 24 timmar, kostnad ca 400 kr/vuxen, och sedan gäller det i stort sett överallt. Stadstornet, kollektivtrafiken, kabinliften till Nordkette, inträde till den alpina djurparken, en present i Svarowskibutiken… väl värd pengarna!

Torg i Innsbruck

Dag två gick vi upp tidigt för att ta kabinliften upp till 2 254 meters höjd på Nordkette. Och vilken upplevelse det var! Jag stod där, inklämd bland 20 andra som kommit på samma tanke och förundrades över hur säker och stabil liften kändes att åka i, med tanke på hur svindlande branta sluttningar den rörde sig uppför var!
Utsikten var förstås fantastisk. Själv hade jag gärna cyklat eller gått åtminstone halva vägen upp – jag gillar som sagt att svettas i vacker natur och njuter ännu mer av utsikten då – men med tanke på att vi bara hade denna dag till förfogande var det ett bra beslut att betala för transporten upp. 😉

Vägen upp till 2 300 meter på Nordkette
Från kabinliften tog vi oss upp de sista 50 metrarna till ca 2 300 meters höjd.
Utsikt från Nordkette
Utsikt från Nordkette.
Jag gjorde det! 😉

På vägen ner gick vi in på den alpina djurparken. Det var nästan som att gå in på Lycksele djurpark, vilket absolut inte är något underbetyg. Djur- och växtlivet liknar i mångt och mycket det jag är van vid från norra Sverige och barnen älskade det!

Senare på eftermiddagen tog vi bland annat en tur till Svarowski-butiken, vilket nog var en av höjdpunkterna i min 11-åriga dotters liv. Hennes ögon blingade i takt med kristallerna…

Uställning i Svarowski-butiken i Innsbruck.
Utställning i Svarowski-butiken i Innsbruck. I stort sett allt är gjort av kristaller!

Kvällen avslutades med middag på ett äkta österrikiskt hak, där jag åt en variant v pytt i panna och maken testade knödel (lite som palt, tycker jag) med en schnitzel till. Hej paltkoma!

Med sorg i hjärtat tog vi sedan vårt pick och pack mot nattåget, som gick vid 21-snåret samma kväll. Sorg över en semester som – trots en rätt besvärlig inledning – blev otroligt händelserik och kändes alldeles för kort.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *