Tågsemester, dag 4-6, Malcesine

Efter turistvimlet i Sirmione tog vi oss norrut, längs östra sidan av Gardasjön – mot Malcesine. Och gosse, vad underbart det var att komma dit!

Större delen av staden är som Gamla stan i Stockholm – men med italienska vibbar förstås. Smala kullerstengator, trånga och mysiga gränder, medeltida byggnader som fortfarande står kvar. Så fantastiskt mysigt.

Vi tog in på hotell Dolomiti, som ligger nära det mesta. Stranden, fortet, hamnen, restaurangerna. Stora, fräscha rum. Personal som talade superbra engelska (skönt även om jag tycker att det är kul att kämpa på med de italienska fraser jag kan – i det här området blev det också en del tyska eftersom många italienare kunde det bättre än engelska på grund av dominans av tyska och österrikiska turister). Frukostbuffén var ovanligt bra – man kunde beställa hemgjorda scrambled eggs, pannkakor och det fanns massor med olika typer av bröd att välja på.

Man kan lätt spendera en heldag med att vandra runt i gränderna och titta in i småbutiker och caféer längs vägen. Äta gelato förstås.

En gränd i italienska staden Malcesine
Hit ville vi flytta, tösen och jag…
Medeltida gränd i italienska staden Malcesine
Kullerstenarna tror jag är tagna från botten av Gardasjän faktiskt! Likadana stenar täckte hela sjöbotten.

Vi varvade med bad halva dagarna, lite strosande bland gränderna på eftermiddagen och några aktiviteter (skriver om våra utflykter till Limone och Lago di Tenno separat). Bland annat besökte vi slottet Scaligero – och det tycker jag verkligen är värt ett besök. Det kostade under hundralappen per person, för både barn och vuxna, och då fanns det både ett litet naturmuseum, ett rum som tillägnats Goethe, ett geologiskt litet museum och sedan den fantastiska utsikten längst upp från tornet!

Stor musköt i slottet Scaligero
Sonen testar en gigantisk musköt på vägen upp i tornet.

Utsikt från tornet i slottet Scaligero

Annars är den lilla staden ett Mecka för alla som gillar kite surfing, att segla optimistjolle, stand up paddling etc. Och för cyklister. Vi såg massor med cyklister som tog sig fram från ort till ort längs Gardasjöns stränder. Jag blev också sugen… En sak som vi valde att göra var att ta kabinliften upp till Monte Baldo. Dels för att vi planerat att göra samma sak i Innsbruck, dels för att vi faktiskt hade riktigt regnigt och blåsigt väder den dag vi planerat att i så fall göra utflykten. Men det ska visst vara en riktig hit annars.

Måste passa på att rekommendera en riktigt bra restaurang också! Paradiso Perduto ligger inkilad mellan klipporna, nära entrén till slottet Scaligero. Så miljön och utsikten är förstås fantastisk – vilket räcker långt i min bok. Men dessutom är det så himla god mat och bra service! Gå dit!

Restaurangen Paradiso Perduto ligger inkilad bland klipporna.
Restaurang Paradiso Perduto är ganska svår att upptäcka utifrån.
Familjemys i restaurang Paradiso Perduto
Här åt vi två av fyra kvällar för att det var så bra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *