White Monday – dags att säga nej till vår överkonsumtion!

liselotte vit anorak
White Monday i min vita anorak som jag ärvt efter makens farmor!

Jag har länge funderat över hur vi konsumerar i vårt avlånga land. Eller hela västvärlden för den delen. Första jag gången jag skrev något på temat var för ungefär två år sedan: Stressen över att ha för många prylar.

Där satte jag huvudet på spiken tror jag, för jag har sällan fått så många hejarop och kommentarer som då.

Därför blev jag så själaglad när jag fick ta del av White monday – idag den 19 november – då jag bland många andra tar ställning mot den vansinniga köpfesten Black Friday. Fler prylar är inte vad vi behöver just nu, när vi lever som om vi hade tillgång till 4,2 jordklot.

Som av en slump började jag prata med en kollega om att spendera mindre idag.
Jag som knappt shoppat alls det senaste året – och inte saknar det heller.
Han som aktivt valt att kliva av ”jobbcirkusen” och bara jobbar några månader per år numera. Han har ett hus sedan tidigare – och en inneboende som hjälper till att betala hyran. Bil, kläder och annat har han också och behöver helt enkelt inte så mycket nytt. Han odlar massor av grönsaker och har fyllt frysen med en del av dem. Det han har fått i gengäld är – FRIHET.

Jag tror att fler skulle må mycket bättre om vi vågade tagga ner på samma sätt som han. Det känns helt knasigt att vi konsumerar som vi gör samtidigt som YouGov har genomfört en undersökning som visar att mer än var tredje svensk känner stress, ångest eller avsmak inför konsumtion i allmänhet och Black Friday i synnerhet.
Men framför allt skulle planeten må bättre! Under hösten har flera rapporter släppts som visar att vi har max elva år på oss att hålla oss under 2-gradersmålet i Parisavtalet. Vår konsumtion här leder till exempel till att skogar skövlas på Borneo för att ge plats för palmoljeträd. Eller att regnskogar i Sydamerika huggs ner för att ge plats åt boskap. Våra val påverkar!

Så låt oss tillsammans ta ställning för en mer hållbar konsumtion!

  • Använd hashtaggen #whitemonday i dina egna kanaler och berätta varför du tar avstånd från Black Friday. På så sätt ökar du medvetenheten om att konsumera mer medvetet.
  • Följ @whitemonday2018 på instagram och få tips om cirkulära tjänster (reparatörer av alla de slag, återbruksspecialister, second hand-butiker etc) på www.whitemonday.se.
  • Sist men inte minst – köp ingenting på fredag. Eller någon annan dag heller för den delen, om du inte behöver. I morgon är det Giving tuesday. Fler motreaktioner på fredag går under namn som ”Buy nothing Day”. Häng på dem i stället. =)
Två riktiga förebilder: Henning som startade kampanjen White monday 2017 och Alexandra som är generalsekreterare för Medveten Konsumtion.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *