Vego för nybörjare – 5 sätt att introducera en grönare kost

Vegetariskt till hela familjen

Du har säkert läst det förut, men det tål att upprepas igen: Maten vi människor äter står för en fjärdedel av vår klimatpåverkan. En fjärdedel!

En del är svårt för oss konsumenter att påverka – i alla fall direkt. Svinnet av mat är stort både vid skörd och i butiken där ”fula” grödor till exempel rensas bort. Indirekt kan vi däremot påverka genom att uppmuntra butikerna att våga sälja sådant som inte ser perfekt ut (nu snackar jag skönhetsfel, inte att maten ska vara möglig…).

Men vi kan göra något som i mina ögon är ganska enkelt: Äta mindre kött. Det är något av det allra viktigaste du kan göra för att minska matens klimatpåverkan.
Jag skrev lite om det för någon vecka sedan – om vi väljer mer grönt kommer maten dessutom att räcka till alla på ett bättre sätt.

Det är därför jag varje vecka försöker tipsa om recept som är vegetariska, goda, nyttiga – och lätta att laga även en stressig vardag (jag lever inte alltid upp till det snabblagade men oftast… ;-)) En vegetarisk pastasås tar inte längre tid att göra än en köttig, till exempel.

Här är några tips som jag hoppas ska hjälpa dig som vill få in mer vegetarisk på menyn:

  1. Börja med att dra ner rejält på det röda köttet, men behåll vitt kött, kyckling och fisk. Sedan kan du, i takt med att du hittar fler vegetariska alternativ som du trivs med, byta ut allt mer till helvegetariska alternativ.
  2. Laga mat som liknar det barnen är vana vid. Jag ”översätter” ofta recept som innehåller kött till vegovarianter. Kycklingen i grytan eller woken byts ut mot quornbitar eller tofu, jag gör burgare av svarta bönor och morötter som binds ihop av chiafrön och mixade havregryn, köttet i viltgrytan byts ut mot sojabitar eller oumph medan jag får viltsmak från enbär och rosmarin – och så vidare. Tumregeln är att krydda lite mer än du är van vid som ”köttis”.
  3. Välj halvfabrikat som ”härmar” kött-livsmedel. Många tycker det verkar schizo att härma köttmat när man valt att bli vegetarian. Men dels kan det handla om att man gillar konsistensen och tuggmotståndet, dels kan det vara ett sätt att göra övergången smidigare för hela familjen. Numera finns det som tur är ganska mycket att välja på, jämfört med hur det var när jag blev vegetarian som 18-åring: Vegoköttbullar, sojakorvar, quornfärs, färdigkryddade tzayspett och så vidare.
  4. Välj vardagsrätter som är snabblagade. Lika mycket som jag älskar att experimentera med olika rätter under helgen, lika mycket avskyr jag att stresslaga mat när det är vardag (här är det träningar och aktiviteter nästan varje kväll). Planera därför in rätter går snabbt att laga: Att göra en pastasås tar en kvart, steka färdiga potatisbullar knappt någon tid alls, wok är enkelt, soppor med varma mackor till likaså, enchiladas, böngrytor… Det finns massor att välja på.
  5. Veckoplanera! Jag planerar vad vi ska äta vecka för vecka, och skriver ner det i ett anteckningsblock. På så sätt blir det lättare att få till en varierad kost, och om jag får idétorka är det bara att gå tillbaka och titta på gamla menyer. Dessutom är det väldigt skönt att slippa handla mat var och varannan dag.

Att vara vegetarian är egentligen inte svårt, tycker jag. Men som med allt annat kan det ta lite tid att ställa om invanda tankegångar och vanor. Så bestäm dig från början och ge det några veckor!
När du väl har gjort det är det ett superkul sätt att utveckla sin matlagning och upptäcka nya smaker på!

MAT är månadens tema för The Sustainable Society. Här kan du läsa vad mina begåvade bloggvänner skriver om klimatvänligare kost:

Husligheter:
Låt 2019 bli ditt klimatsmartaste mat-år

Think organic:
Tankar om mat

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *