Veckans hållbara hantverk: Städa giftfritt med Västerbottenssåpa

Ibland slås jag av tanken på hur annorlunda mitt liv ser ut (jobbar innanför tullarna, har närmaste mataffär 2 minuters promenad hemifrån…) jämfört med hur den var när jag var liten. Jag växte upp på Volvonäset, några mil utanför Storuman. Där fanns det då sex hus där folk bodde permanent – alla släkt med varandra – och tiotalet sommarstugor. Avstånden är stora. Vi åkte nästa fyra mil för att komma till närmaste mataffär och när jag började gymnasiet fick jag lov att veckopendla eftersom det bara gick två bussar om dagen hela vägen hem till byn. I denna glesbygd har Västerbottenssåpa startat framgångsrik företagsamhet – genom att ta tillvara kunskaper från förr. Här berätta Sara och Magnus Idenfors själva om sitt värv.

Så använder du fast såpa

Hur fick ni idén att starta Västerbottenssåpa?

– Idén är inte så speciell egentligen. Min (Saras) gammelfarmor Fredrika Helmersson i Hornsjö gjorde en fantastisk såpa på det fett som man inte kunde ha till annat. Hon hade en egen metod som gjorde såpan lite finare och själva koket lite enklare. Det här har vi alltid hört berättelser om – farmors fina såpa – och framför allt har vi fått med oss det att man inte slänger saker i onödan. Farmor sydde skjortor av mjölsäckarna när de var tomma, så nästan allt kan återanvändas, det har vi fått lära oss. Inget slit och släng! När vi 2006 tog över Hotell Wilhelmina så såg vi att här var vi tvungna att återbruka matoljan från fritösen. Det duger inte att skicka den runt runt – det är inte hållbart helt enkelt. Morfar som hade kvar farmors recept översatte och anpassade lite och under de sex år som vi drev hotellet fungerade detta kretslopp internt. Hotellet städades på den egna såpan som morfar kokade. När så hotellet såldes så gjorde vi en helt egen verksamhet av det här med såpa – vi byggde fabrik, importerade maskiner för att rena oljan från USA och registrerade produkten som städprodukt hos Kemikalieinspektionen. Även om såpan är helt ofarlig så kräver regelverket det.

Berätta hur tillverkningen av era produkter går till!

– Vi har ett antal restauranger som friterar i ren majs- eller rapsolja – ingen palmolja, inga tillsatser. Den oljan renar vi och förtvålar till såpa. Så det som används här lokalt blir också lokalt till en ny produkt. Minimalt med transporter, miljövänliga förpackningar och så blir det effektiv men snäll städning. Många tror att tallolja (som man gör tallsåpa på) är naturlig och bra. Så är det inte – det är en ganska tung restprodukt från pappersmassaindustrin som renas för att sedan förtvålas. Så det här med att rena oljor för att göra såpa är inte unikt egentligen, det är bara det att många inte riktigt vet hur det fungerar.

Märks ert tankesätt i hur ni själva lever?

– Ja, vi försöker så lång det är möjligt att välja produkter som gör gott. Till exempel äter vi lokalproducerat i så stor utsträckning som möjligt.

Jag kommer själv från Storuman och vet att många tvekar inför at starta företag i inlandet. Men ni vågade. Vad sporrade er?

– Någon måste ta tag i det här med återbruket lokalt. Vi kan inte hålla på i den ”slit och släng”-anda som varit rådande. Vi kunde inte släppa det här med såpan och var bara tvungna att ta tag i det! Genom att kombinera småföretagande och  ny teknik med gamla kunskaper kan vi sälja våra produkter i hela landet genom vår e-handel. Där kan vi också hjälpa andra små tillverkare och formgivare att ha en försörjning och bo kvar i inlandet. Vi tror mycket på det här. Det finns så många fördelar med att minska på gifterna i vardagen, konsumera smartare och ha en levande landsbygd!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *