Veckans hållbara hantverk: Ljuvliga doftljus från Klinta

Första gången jag kom i kontakt med Klinta var faktiskt när jag precis börjar som ny redaktionschef på Lantliv. Vi åkte på konferens  till Nynäshamns havsbad för att planera kommande magasin och samarbeten, och i lokalerna stod dessa vackra ljus och spred väldoft omkring sig. En kollega berättade att företaget bakom fanns på Gotland.

Jag, som vurmar för närliggande, småskalig produktion, blev intresserad och hörde av mig till grundaren Lisa Stevens.

Hur fick du idén att starta varumärket Klinta?
– Oooh, det är en lång historia. Men om jag ska göra den kort så hade jag en present- och trädgårdsbutik vid mina föräldrars handelsträdgård och grönsaksodlingar och mitt systers cafe. Allt låg på lilla Klinta utanför Höör, där jag också föddes och har växt upp. Det var ett riktigt litet smultronställe och trots sin korta säsong och lilla yta så hade vi faktiskt över 50 000 besökare varje sommar. Souvenirer, tänkte jag! Och jag ville inte ha nyckelringar eller vykort. Nej, ett doftljus, som återspeglar Klinta. Dofterna, ekologin, det rena och naturliga. Sen hade jag en idé om att oljan skulle vara så ren att den kunde blir kosmetikagodkänd och användas som massageolja. Och ja, vi fick faktiskt till det. Numera har vi fyra olika varumärken under vårt paraply Klinta.
Hur går det till när Klinta tar fram nya produkter?
– Det är jag allena som skapar allt. Idéerna kommer bäst när jag slappnar av faktiskt. Under skogspromenaden eller på semestern. Och sen ligger de där och maler tills jag får en aha-upplevelse. Prototyp 1 tas fram, men det kan ta tio prototyper innan jag blir nöjd. Vi är begränsade på så vis att alla dofter på något sätt ska härstamma från Klinta. Men mina föräldrars gröna händer har sett till att vi ändå har många exotiska dofter och härliga kombinationer att experimentera med.
Var tillverkas produkterna, och hur tänker du kring ingredienserna?
 – Vi har vår ljusverkstad i England. Jag har själv bott i England i många år, min man är engelsman och britterna är väldigt trevliga och lätta att ha att göra med. Och de är otroligt duktiga på att göra ljus!  Sen gör vi extra kvalitetskontroll här i Höör, samt etikettering (för hand) och paketering. Det är också i Höör som vi sitter och arbetar, och bor. Ingredienserna är mycket viktiga för oss, speciellt med tanke på vår höga ethos när det gäller miljön men också eftersom ljusen inte är vanliga ljus. De är ju massageljus som man ska kunna smörja in sig med utan besvär. Ljusen innehåller bara förnyelsebara, vegetabiliska oljor: rapsolja avsedd för matindustrin och sojavax (ecosoya cert). Vekarna är fria från antändningsvätskor, glaset som ljusen tappas i och förpackningarna är gjorda av återvunnet material.
Dofter är centralt för produkterna. Använder du dig alltid av ”naturliga” råvaror när du tar fram dem?
– Nej. Vi är väldigt raka med att vi använder både parfymer och eteriska oljor. När vi började för tio år sedan hade vi mest eteriska oljor men tiden har lärt oss att parfym är mer populärt eftersom det är svårt att få fram de söta dofterna på naturligt vis. I dagsläget är cirka 7 ljus av 44 eteriska. All parfym vi använder är dock gjord för kosmetika och hudvård och den fyller cirka 5 % av ljuset, så våra ljus är väldigt milda jämfört med andra. Jag vet att det finns aktörer på marknaden som påstår att de endast använder eteriska oljor men likväl erbjuder Fresh Cotton, Sommardröm, Vanilla Cookie och så vidare. Jag vill påstå att dessa eteriska oljor har blivit så behandlade att det är falskt att kalla dem eteriska. En eterisk olja ska komma direkt från växtriket, kallpressad eller destillerad eller på annat vis skonsamt framtagen. Och inget mer. Basta.
Hur kommer det sig att just du brinner för djur, natur och hållbarhet?
– Jag har ju mina rötter på Klinta där mina föräldrar var “gröna vågare” på 70-talet, vilket i sin tur eskalerade till den ekologiska odling de sedan skapade. Vi hade alla typer av djur och några år senare blev alla i familjen vegetarianer. Hållbarhet tror jag ligger i blodet när man kommer från landet. Man lever med naturen och säsongerna på ett helt annat sätt och upptäcker styrkan i det gröna. Även konsumtionen är mindre på landet, tycker jag. Jag har bott på många platser och i stora städer i mitt liv, men i hjärtat kommer jag alltid att vara den där lantlollan från Klinta.
Vad är dina bästa ekotips för en mer hållbar vardag?
– Medvetna val. Att tänka efter innan man handlar. Bara handla saker man faktiskt kommer att använda.
Och att välja produkter med omsorg. Både för din hälsas och miljöns skull.
Klinta vegan doftljus
En av de senaste nyheterna från Klinta är veganska doftljus, till exempel med kombinationen eukalyptus och pepparmint som doftar oväntat gott! Så här säger Lisa om dem:
”Det finns flera veganska alternativ på marknaden vad det gäller ljus och doftpinnar. Men enligt oss ska ett bra veganskt ljus vara bra för allt och alla. Det räcker inte att produkten inte innehåller animaliska ingredienser. Det är lika viktigt att varken djur, natur eller människor tar skada vid tillverkningen. Och det är lika viktigt att ingredienserna är rena och tagna direkt från växtriket så att varken du eller de omkring dig tar någon skada när du tänder ditt ljus.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *