Smart packning till familjen under tågsemestern

På lördag blir det genrep inför vår tågresa till Italien senare i sommar. Vi tar tåget till mina bröder som bor i Umeå och tänkte försöka packa ungefär som inför den längre resan bara för att se hur det fungerar i praktiken. Packningen är viktig tycker jag – för att kunna transportera sig smidigt, slippa bära tungt, hitta det man behöver för stunden snabbt och lätt och så vidare.

Därför har jag intervjuat några kära vänner som är ute och reser i detta nu (!) om vad de har med sig och hur det fungerar! Plus läst en del i Facebook-gruppen Tågsemester. Det här är vad jag kommit fram till:

  • Som stort bagage använder de flesta antingen en ryggsäck (ca 35 liter) eller en rullväska med lite rejälare hjul. Ryggsäcksförespråkarna gillar bland annat att man inte behöver dra packningen uppför trappor eller längs ojämna gator, rullvagnsförespråkarna gillar att slippa bära tungt och att det är lättare att packa överskådligt i dem. Den gyllene mellanvägen verkar vara väskor som har hjul, men som också kan bäras som ryggsäckar. Fjällräven och Osprey rekommenderas av flera.
  • Utöver det har de flesta varsin liten dagryggsäck. Där kan man ha tandborste, tilltugg, underhållning och annat som man vill ha nära till hands. En sådan är också smidig att ha när man gör dagsturer till stranden, alptoppen eller vart man nu ska.
  • En mjuk kylväska som går att knöla ihop kan vara bra att ha när man flyttar mat mellan boenden eller under dagsturen. Som kylklampar kan man ha små pet-flaskor som man fyller med vatten (inte fullt!) och fryser in, och när vattnet smälter är det bara att dricka.
  • Spel måste man ha! Sådana som tar lite plats är bland annat kortlekar, Yatzy, Hanabi och Carcassone.

Så här tänker jag i övrigt när det gäller packning till barnen – lätta sommarkläder som jag kan tänka mig att vi tvättar någon gång under de 8 dagar vi är på resande fot. Vi bor på olika hotell när vi kommer fram, så handdukar och lakan kommer vi att han tillgång till för det mesta:

Per barn:

1 par tunna, fina långbyxor
1 par mjuka långbyxor
2-3 shorts
4 t-shirts + ev något linne
1 varm tröja/hoodie
1 tunn vindjacka
6-7 par kalsonger/trosor
6-7 par strumpor
1 par gympaskor
1 par sandaler
Ev Badskor
Simglasögon
1 set badkläder
1 resehandduk
Mobil + laddare
Bok, tidning, rit-pyssel
Deo, tandborste, hårborste

Gemensamt:

Matsäck (de flesta snabbtåg har någon form av matservering ombord men vi tänkte lite budget här)
Schampo, tandkräm
Biljetter, pengar, Pass, EU kort
Solkrämer
Reselakan

Vi vuxna har nog ungefär samma kläduppsättning som barnen, möjligtvis pressar jag ner lite träningskläder… Ja, det är ungefär så långt jag kommit. Längtar så mycket nu!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *