Skogen påverkar livet för oss alla

Den här veckan har gått i naturens tecken – mer än vanligt. Jag har nämligen deltagit i WWF:s och Alpros kampanj som går ut på att uppmana fler att ta tillvara på och njuta av naturen i vår närhet.

Det är min fulla övertygelse att den som är ute mer i naturen får en helt annan förståelse för hur saker och ting hänger ihop när det gäller miljöfrågor. Skogen spelar en betydande roll för klimatet och påverkar livet för oss alla.
Men framför allt – om man lär sig att älska naturen vill man också se till att ta hand om den.

Kampanjen gick till så att Alpro kontaktade 100 personer – däribland mig – och frågade om vi hade lust att ta oss ut i skogen och lägga upp en bild från turen på Instagram. För varje person som gjorde det här skänker Alpro pengar motsvarande vad det kostar att skydda 1 500 kvm östafrikansk skog till WWF.
Om allt gick som det skulle har vi alltså bidragit till skydd av 15 000 kvm skog!

Varför går pengarna just till Östafrika då? Jo, här finns några av världens mest unika skogsområden, med en biologisk mångfald av djur och växter som inte finns på något annat ställe på jorden. Tyvärr utsätts skogarna i området bland annat för illegal och ohållbar skövling som åverkarna vill ha till virke och träkolsproduktion. Om träkolsproduktionen i Tanzania fortsätter på dagens ohållbar sätt och skogsförvaltningen inte förbättras riskerar stora delar av skogen att försvinna, och med den även den biologiska mångfalden.

Att inspirera till besök i naturen här i Sverige känns kanske aningen banalt ur detta perspektiv, men jag tror som sagt att ju fler som bryr sig om naturen, desto större är chansen att rädda den – även på global nivå.

Ha en fortsatt härlig skogshöst!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *