Rädda våra bin: 3 sätt att bygga bihotell

Visste du att en tredjedel av maten vi äter är beroende av att bin pollinerar växter? Visst är det lite häftigt att dessa små varelser har så stor betydelse i våra liv? Att vi “miljömuppar” skriver om sådant här handlar alltså inte om att vi tycker att “bin är gulliga”, det handlar om att vi behöver dem för vår egen överlevnads skull.

Men just nu dör bin och andra flygande insekter (som också är väldigt viktiga!) i rasande takt. En tysk studie som kom i slutet av förra året visar att 80 % av alla flygande insekter har försvunnit på 30 år!

I binas fall har det visat sig att bekämpningsmedlet neonikotinoid (en tungvrickare!) är en en av de stora bovarna – eftersom ämnet försämrar fortplantningsförmågan. En annan orsak är att allt större ytor används som jordbruksmark, vilket ger en enformig miljö som insekterna inte trivs i.

Vad ska lilla jag göra åt det? tänker du kanske. Tillsammans är vi ändå starka, tänker jag! Jag gick nämligen in på Naturskyddföreningens hemsida bivänlig.nu i dag, och såg att invånarna i vårt avlånga land i skrivande stund har byggt 3 296 bihotell sedan kampanjen drog igång. Målet är att Sverige ska bli världens bivänligaste land – och kanske inspirera fler att följa exemplet. Jag är kanske naiv, men jag tror mycket på de goda exemplens kraft.

Hur fixar man då ett bihotell? Det är faktiskt väldigt enkelt! Här är tre förslag:

  1. Ta en träbit som är minst 6 cm tjock och en borrmaskin med 3–10 mm borr. Borra djupa hål, men inte helt igenom. Lägg sedan träbiten i trädgården, gärna på ett soligt, “buskigt” och gärna regnskyddat ställe.
  2. Sätt ihop bamburör i en bunt, med jutesnöre eller dylikt, och täpp till hålen på ena sidan röret med lera eller dylikt.
  3. Köp ett färdigt insektshotell, det finns många fina att välja bland på nätet.

En bättre skörd och vackrare trädgård får du på köpet!

Foto: Svenska Bin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *