Maten kan räcka till alla även i framtiden – om vi äter mer vegetariskt

Hydroponisk odling Harvy
Smart odling är nyckeln om vi ska lyckas försörja jordens befolkning framöver. Här syns Harvys startkit för hydroponisk odling (utan jord, i näringslösning).

Jag tänkte inleda med några väldigt talande siffror som kan kom över i veckan:

  • Livsmedelsproduktionen står för 70 procent av den globala vattenförbrukningen (det används ca 15 000 liter vatten för att producera 1 kilo nötkött).
  • Utsläppen från mat och jordbruk står för ungefär 25 procent av de totala växthusgasutsläppen, och för att nå klimatmålen måste dessa minska med omkring tre fjärdedelar till år 2050.
  • 55 miljoner hektar regnskog har huggits ner för att ge plats för köttproduktion.

Nu har siffrorna ca två år på nacken så det kanske inte stämmer exakt – men man får ju en bild av proportionerna, eller hur?
Det är också lätt att förstå varför många klimatforskare ser just matproduktion och -konsumtion som en nyckelfaktor för en hållbar framtid på planeten.

För några veckor sedan kom en studie som visar att det går att ställa om till en livsmedelskonsumtion som är hållbar och räcker till att försörja alla – men då krävs detta:

  1. Ett omfattande och globalt skifte mot hälsosam och mestadels växtbaserad kost. Mer växtbaserad ”flexitarisk” kosthållning globalt kan minska utsläppen av växthusgaser med mer än hälften och även minska annan negativ miljöpåverkan som utsläpp av kväve och fosfor, användning av jordbruksmark och reducera färskvattenbehovet med mellan 10–25 procent.
  2. En halvering av matsvinnet. Det gäller i alla led – vid skörd, i butikerna och hemma.
  3. Radikalt förbättrade jordbruksmetoder. Bättre balans mellan näringstillförsel och näringsuttag kan till exempel halvera påverkan på biologisk mångfald och vattenresurser och marken som brukas.

Om vi vidtar dessa åtgärder – tillsammans  och gärna samtidigt (typ NU) – kan vi få ett hållbart livsmedelssystem som kan föda 10 miljarder människor år 2050. Studien som publiceras i tidskriften Nature den 10 oktober är den första som visar hur stor omställningen av livsmedelsproduktion och konsumtion behöver vara för att miljöpåverkan från mat ska kunna hållas inom planetens säkra gränser. 

– Om vi fortsätter som idag, utan åtgärder, fann vi att livsmedelssystemets miljöpåverkan kan öka med 50–90 procent till år 2050. Detta till följd av befolkningstillväxt och förbättrad ekonomi som hänger ihop med en mer resursineffektiv kosthållning såsom ökad konsumtion generellt, ökat matsvinn inom hushållen, och ökad köttkonsumtion. Redan i dag har vi överskridit vissa av planetens gränser, och med denna ökning kommer vissa gränser passeras dubbelt upp, säger Dr Marco Springmann enligt en artikel från Stockholms universitet.

När planetens gränser passeras, riskerar vi att hamna i ett mer instabilt klimat på jorden, vilken kan få dramatiska konsekvenser för det mesta – matförsörjning, vattenresurser, samhällsutveckling och människans framtid på jorden.

Varför riskera det, eller hur?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *