Kan man betala för att slippa dåligt miljösamvete?

Genrebild klimatkompensation höstbild

Bästa vännen skickar en länk till DI Weekend: ”Vad tror du om det här?”.

Artikeln handlar om Go Climate Neutral, som växt fram ur en frustration över att det är så svårt att ”göra rätt” som miljömedveten medborgare. Vilka klimatprojekt gör egentligen störst nytta, till exempel? Och hur mycket kan vi, som enskilda medborgare, faktiskt påverka (svaret på det sistnämnda är att det finns flera rapporter som visaratt om man tittar på koldioxidutsläpp utifrån det vi väljer att konsumera står hushållen för 65 procent av utsläppen. Inte industrin, inte regeringar).

Det här bestämde sig grundarna till Go Climate Neutral att råda bot på – genom att erbjuda en tjänst där du kan kompensera för dina klimatutsläpp. Utsläppen beräknas grovt utifrån de tre utsläppskällor som oftast är störst per individ i Sverige:

  • MATEN: Hur mycket kött/vegetariskt äter du
  • BILEN: Har du bil, i så fall vilken typ av bil, och hur ofta kör du den?
  • FLYGET: Hur långt och ofta flyger du?

Klimatkompensering är förstås inte oproblematiskt. Att flyga till Thailand och försöka kompensera det genom att plantera träd är till exempel relativt verkningslöst. Det viktigaste är (enligt exempelvis Johan Rockström, professor i miljövetenskap) att bevara befintlig skog, minska utsläppen av det ”svarta kol” som är lagrat i fossila bränslen, och klimatkompensera med investeringar i förnybar energi. Och det är precis det Go Climate Neutral vill åstadkomma, genom att till exempel investera i solcellsparker i Thailand, där nästan all el som produceras är fossilbaserad (för övrigt är världens energiförsörjning enligt artikeln FORTFARANDE till 90 procent fossilbaserad! Jag trodde att vi hade kommit längre än så).

Men kan man verkligen betala sig fri från sin klimatångest? Ja, tycker grundarna av Go Climate Neutral:

”Det kan låta provocerande och eventuellt orättvist enkelt att bara betala lite pengar och få kalla sig klimatneutral, men man kan faktiskt åstadkomma stor nytta för klimatet med relativt lite pengar. Genom att sponsra klimatprojekt i andra länder kan man minska utsläppen mer än de utsläpp man själv orsakar. Och då kan man kalla sig klimatneutral.”

Själv tror jag fortfarande på den gamla sanningen ”Barn gör inte som du säger, de gör som du gör”. Med andra ord: Jag tror att vi måste göra konkreta förändringar i vår egen vardag för att förstå orsak och miljöpåverkan på ett tydligt sätt.

Men det ena behöver ju inte utesluta det andra.
Det kan ju vara en sporre för många att se hur kostnaden minskar per månad hos Go Climate Neutral för att man har bytt till elbil, eller slutat flyga flera gånger per år. Själv skulle jag få en månadskostnad på 45 kr i dagsläget, vilket känns ganska försumbart i det stora hela.

Jag gillar också grundarnas inställning – ganska kaxigt att sticka ut hakan och lova det här:

”Vi har ett enda tydligt mål – att stoppa klimatförändringarna. Allt vi gör utgår från det. Om någon annan skulle bygga vår tjänst fast bättre och billigare, då skulle vi hänvisa alla dit och lägga ned. Men just nu fyller vi ett syfte.”

Läs hela DI-artikeln här: Så minskar du din klimatångest

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *