Gott nytt hållbart år – och 3 nya löften

Några av mina mest gillade bilder på instagram (@veckans_eko) under 2016. Nyårslook, vandring på Upplandsleden, skidåkning och god pinjenötskaka.

Det har hänt mycket när det gäller miljö- och klimatfrågan detta år. Klimatavtalet som förhandlades i Paris i slutet av 2015 ratificerades av allt fler länder under 2016 – bland annat USA och Kina som står för cirka 38 procent av världens totala utsläpp. Extremt viktigt, förstås.
Utsläppen har också börjat stabiliseras tack vare ny teknologi och större bruk av förnyelsebara energikällor.
Samtidigt står vi inför det faktum att en klimatförnekare är USA:s näste president – och möts av en rad oroande ”rekord”. Temperaturen över havsytorna i Arktis är till exempel cirka 20 grader över säsongens genomsnitt och halten koldioxid har för första gången hållit sig över 400 miljondelar (ppm) under hela året. Två faktorer som bidrar till en ond cirkel där jordens medeltemperatur hela tiden ökar. Varför det är så alarmerande kan man bland annat läsa om här (se även länk nedan).
Och så slog julhandeln nytt rekord. Igen. Vilket får mig att seriöst undra över människans intelligens…

Jag hoppas ungefär samma sak i år som förra året: Att 2017 blir året då vi (i synnerhet våra politiska ledare) lyfter blicken, ser de stora sammanhangen och tar ansvar för vår del i dem. Vi skapar inte ett bra och hållbart samhället – vare sig socialt, ekonomiskt eller ekologiskt – genom att sköta oss själva och skita i andra.
Det är alla vi, tillsammans, som måste ta ansvar för planeten. Bara då blir det ett gott nytt år – i många år framöver.

Mina nyårslöften:
Jag ska fortsätta leta efter inspiration, bra tips och intressanta fakta som hjälper mig och andra att skapa en mer miljövänlig vardag. Skicka gärna frågor till mig, så försöker jag hitta svar! =)

Jag ska engagera mig mer i Naturskyddsföreningen lokalt. Jag tror att kärlek till naturen är en bra ”inkörsport” till klimatvänligt leverne.

Jag ska bli ännu bättre på att hushålla med resurserna hemma. Inga fler strumpor i hushållssoporna och mindre matsvinn. Blev väldigt inspirerad av en krönika av Andrev Walden, läs den här (tycker dock inte att ”mina” 40-talister lever som personerna i krönikan – mormor och farmor däremot…).

Det var allt. Hellre få, små löften som jag klarar av att hålla än storvulna löften som jag inte kan leva upp till.

 

Läs mer här:
Isa och Kina står för 38 % av utsläppen: http://unfccc.int/resource/docs/2015/cop21/eng/10.pdf#page=30

Klimatrekord: http://www.dn.se/nyheter/sverige/dystert-rekordar-for-klimatet/

https://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer/978-91-620-8368-7.pdf

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *