Ett titt på hur husmodern hade det förr… och nu

Råd om hur man får de perfekta armarna.
Råd om hur man får de perfekta armarna…

Idag började jag bläddra i mitt Husmorslexikon som jag fick av kära vänner när jag fyllde 30 år. Redan då höll jag på med brödbak och storkok. Faktum är att jag nog var bättre på det då.

Att bläddra i Husmorslexikonet från 1954 är dels väldigt mycket humor.

Bordsskick: Ett gott bordsskick förhöjer trevnaden vid måltiden. Det ger en atmosfär av glädje, trivsel och kultur, vilken är lika viktig vid vardagens enkla måltid som vid den finare bankett.

Inte så lite skriva på näsan…

Dels är det ganska mycket tragik.

Ansiktsvård: Redan antikens kvinnor visste att väl vårda sitt ansikte… För nutidskvinnan är ansiktsvården inte mindre viktig. Endast genom en omsorgsfull, daglig skötsel kan hon bevara den naturliga fräschör som är den välvårdade kvinnans främsta tillgång.

Really. Vår främsta tillgång ansågs alltså vara fräschör. Inte intellekt. Inte andra inre egenskaper. Fräschör.

Armarnas vård: Vackra, välformade har genom alla tider betraktats som ett av kvinnans förnämsta skönhetstecken. De fel om ev finns kan genom god vård göras mindre uppenbara.

Förnämsta. Minsann.

Själv känner jag att vi måste sluta leta fel. Inte förspilla kvinnokraft på att ansa, rätta till och behaga. Jag menar inte att vi ska skita i vårt utseende. Jag tycker om att ta hand om mig själv med träning, god mat, ekologisk hudvård etcetera. Men när status ligger i att man har rätt form på sina ögonbryn eller perfekt tonade armar är lyckan väldigt skör.

Själv tycker jag att det är slöseri med kvinnokraft. Vi har så mycket annat att bidra till samhället med. Anledningen till att vi har det så bra i Sverige är ju bland annat jämställdhet – att kvinnor fick möjligheten att försörja sig själva och bidra till samhällets välfärd. I många andra länder kämpar kvinnor fortfarande för rätten till utbildning och arbete.

Här visar biståndsorganisationen We Effect varför det är så viktigt att kvinnor får minst 50 % av vårt stöd behöver gå till kvinnor:

 

Därför lönar sig jämställdhet.

Så ska kvinnor över hela världen få mer att säga till om.

Publicerat av We Effect Måndag 5 november 2018

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *