Ekologiska doftljus som gör hösten ännu mysigare

Nu börjar det bli sådär härligt höstmurrigt ute om kvällarna. Jag är en sådan där knasig kuf som faktiskt älskar när sommaren är över och man får landa lite mer i tillvaron.
Lyckan i att plocka lingon och svamp i skogen som jag sedan tar hem och använder i en god gryta. Dricka te och läsa bok. Tända massor av ljus…

Jag tänkte att det kunde passa årstiden att tipsa om några bra ekologiska varumärken när det gäller ljus. Here we go!

Hing

 

Hing doftljus bloom 5bab73b866d2f

Jag är lite av en lokalpatriot _ trots att jag flyttade från kära Lappland för snart 20 år sedan (!). Så när jag hittar hangjorda rapsljus doftsatta med ekologiska eteriska oljor och träveke, som dessutom tillverkas i Piteå, blir jag extra glad! Fint förpackade dessutom.

Yvelis

 

Green tomatoes white currant yvelis 5bab73c832e5a

Generellt sett är det bra att välja raps, i stället för till exempel soja om det går (även om allt fler ser till att välja ekologiskt odlat och GMO-fritt numera), eftersom raps oftast odlas hyfsat nära. Yvelis gör sina ljus av just raps, och blandar spännande dofter som till exempel heter Gröna tomater och vita vinbär! Ljusen är handgjorda i Sverige/Norrtälje.

Klinta
Ekologiskt doftljus med dolt smycke från Klinta
I doftljuset döljer sig ett smycke…

Svenskt varumärke, där en del av produktionen sker i England och en del i Sverige. Spännvidden är stor i sortimentet; en del ljus är mer strikt ekologiska/naturliga, andra innehåller en del parfym etc. Men grunden är rapsolja eller ekocertifierat sojavax. Läs min intervju med grundaren Lisa Stevens här.

L:A Bruket

Ekologiskt doftljus La bruket grapefrukt

Förstås. Känt av de flesta för sina fina produkter i rustika och vackra förpackningar – som går att fylla på med refill när första ljuset brunnit ut. Vaxet är gjort på ekologisk soja.

Grandpa

Ekologiskt doftljus grandpa low key

Butiken Grandpa har en egen kollektion som heter Low Key, och doftljusen i serien är gjorda av ekologiskt certifierade ingredienser – kokos, karnuba etc – samt bivax från Europa. De är sedan doftsatta med ekologiskt certifierade eteriska oljor.

Big Dipper/Lapland Eco Store

Ekologiska Doftljus i glas big dipper

Ljus tillverkade av 100% rent bivax. Vaxet är biologiskt nedbrytbart och har ej genomgått någon kemisk behandling. Veken som är doppad i bivax är tillverkad av bomull och innehåller inget bly eller metaller.

Korta fakta om miljövänliga ljus:

  • Stearinljus är ett bättre val än paraffinljus för både hälsan och miljön. Stearin görs av vegetabiliska och animaliska fetter, ofta restprodukter från slakterier. Det är alltså en förnyelsebar råvara som inte bidrar till växthuseffekten.
  • Både paraffinljus och stearinljus kan dock innehålla palmolja. Konsumtionen av palmolja har redan orsakat att enorma arealer artrika regnskogar huggits ner för att göra plats för oljepalmsodlingar. För att inte bidra till den utvecklingen bör man välja Svanenmärkta ljus tillverkade av 100 procent stearin.
  • Raps och sojavax är vegetabiliska alternativ till paraffin och stearin. Välj ljus vars vax är ekologiskt odlat.
  • Det är ett plus om veken är gjord av FSC-märkt trä eller bomull som inte innehåller bly.
  • Ljusen är doftsatta med ekologiska eteriska oljor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *