De 4 viktigaste valen du kan göra för klimatet

Tågsemester traveling by train till Italien
I somras tog vi tåget till Italien, här Malcesine! Det är förstås ett val vi gjort för att minska familjens klimatpåverkan. Och det var verkligen ingen uppoffring, tycker jag… =)

I veckan släpptes den nya IPCC-rapporten (FN:s klimatpanel). För att världens länder ska ha en chans att nå målet krävs enligt experterna bakom rapporten ”omfattande och snabba åtgärder”. Det gäller förstås alla länder. Men det var rätt intressant när Aktuell Hållbarhet senare visade på skillnaden mellan vad svenskarna tror är viktigast för klimatet och vad vi faktiskt gör för att minska vår klimatpåverkan.

3 viktigaste åtgärderna för klimatet, anser svenskarna, är att:
 • Minimera sin konsumtion
 • Välja svenskt/närodlat oftare
 • Flyga mindre
3 åtgärder svenskarna faktiskt gör för klimatet:
 • Källsorterar
 • Slänger mindre mat
 • Väljer svenskt/närodlat oftare

Det här är alltså vad svenskarna tror, och vad de faktiskt gör.
Men vad säger vetenskapen om vilka åtgärder som är viktigast för oss ”vanliga dödliga” då? Det är ganska hårda karameller att suga på (åtminstone sista punkten).

 1. Ät en växtbaserad kost. Varför då? Jo, tänk till exempel så här: Djuren matas med kalorier som skulle kunna ge mat till många fler människor om kalorierna inte tog en omväg genom dem.
 2. Undvik flygresor. Genom att undvika transatlantiska (som exempel mellan London och New York) flygresor kan man spara 1,6 ton koldioxidekvivalenter per tur och returresa. Det kan jämföras  att en individs årliga utsläpp av koldioxidekvivalenter måste ligga på 2,1 ton år 2050 om målet att begränsa den globala medeltemperaturökningen till lägre än 2 grader ska uppnås. En sådan här resa äter alltså upp nästan hela utsläppsutrymmet vi har!
 3. Lev utan bil. I genomsnitt kan man bespara miljön utsläpp motsvarande  2,4 ton av koldioxidekvivalenter per år på detta sätt.
 4. Ha färre antal barn. Och nu blev allt så väldigt mycket jobbigare. Ska staten bestämma hur många barn vi vill ha? Som i Kina? Det här är förstås en större fråga än den om koldioxidekvivalenter per person – men tittar forskarna objektivt på de utsläpp ett extra barn innebär så blir slutsatsen denna.

De två översta punkterna klarar jag personligen lätt. Den tredje är lite knivigare, och skulle kräva en del omprioriteringar när det gäller vad jag ligger min tid på,  men där jag bor är det i alla fall genomförbart (till skillnad från hur det är för mina vänner i norr). Den fjärde… Jag är nöjd med de barn jag har men har aldrig sett miljön som en faktor i beslutstagandet trots att jag är miljömedveten sedan barnsben.

Hur tänker ni?

Läs mer:

Studie från Lunds universitet om viktigaste livsstilsvalen för klimatet

Naturskyddsföreningen frågor och svar om köttets klimatpåverkan

 

 

 

2 svar på ”De 4 viktigaste valen du kan göra för klimatet”

 1. Hej!

  Jag hittade precis till din blogg, och kände direkt att här vill jag läsa mer! Jag tror att jag kommer att känna igen mig i mycket av det du skriver.

  Intressant med skillnaderna ovan om vad vi gör och vad vi tror behöver göras för klimatet, och vad som faktiskt är mest effektivt. För min del är det här med flygresor något av det känslomässigt allra svåraste, för jag är förälskad i Japan och det är ett så himla stort projekt att ta sig dit utan flyg. Jag väljer lätt bort weekendresor till diverse städer, för det tycker jag är helt galet, men att inte resa till Japan igen går nästan inte att föreställa sig. Å andra sidan har jag inte barn så då sparar jag ju in lite på mitt klimatkonto där!

  1. Precis som du skriver tror jag att vi alla har väldigt olika ”utmaningar” när det gäller hållbarhet. En vän jag känner tycker att det känns väldigt svårt att ställa om till vegetariskt. Jag har varit vegetarian i 10 år och ser inga problem med det – men har svårt att få med mig hela familjen. Men ju fler som gör NÅGOT, desto bättre. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *