Bygg bivattnare och andra sätt att hjälpa bin

Wow, vad många det är som som vill hjälpa bin just nu! =)
Jag ser vänner och bekanta lägga upp bilder på bivattnare och bihotell – och häromdagen gjorde självaste David Attenborough ett facebook-inlägg om hur man kan hjälpa trötta bin som delades och gillades i tusental (jag hör hans röst i sitt huvud när han berättar… gör ni?).

Och det är faktiskt viktigt. Som Attenborough skrev: Om bin försvann från jordens yta skulle människan har fyra år kvar att leva (!!!).

Förra veckan skrev jag om hur man kan bygga bihotell för att hjälpa våra bin. Men det finns fler sätt!

  1. Gör en bivattnare. Ta en pajform eller dylikt och fyll den med vatten och spelkulor, eller små stenar. Kulorna ger bina någonstans att landa så att de inte riskerar att drunkna när de dricker. Jag använder ett fågelbad av betong som bivattnare just nu, men då måste man vattna på ofta eftersom vattnet sugs in i materialet ganska fort. Placera i närheten av blommor och grönska där bin brukar trivas.
  2. Mata med socker. Den här tiden på året kan bin ofta se halvt döende ut, men oftast handlar det om att de är utarbetade och inte orkar ta sig tillbaka till kupan. Om du ser trötta bin i din närhet, blanda två matskedar strösocker med en matsked vatten och häll upp lite av sockerlösningen i en sked som du placerar så att bina kommer åt den.
  3. Plantera bi-vänliga växter. Bina har två näringskällor: nektar och pollen. I juni och under sensommaren kan det vara ont om mat i naturen, så där kan vi trädgårdsfantaster hjälpa till! Plantera till exempel blåklint, heliotop, jätteverbena, solros, ageratum, rosenskära, sommarrudbeckia, sommaraster, fänkål, honungsört, sommarflox, ampelskära, tagetes, daggsalvia eller blåsalvia.
    Man kan också tänka att bin och humlor gillar ungefär samma växter som vi, alltså sådana som doftar, smakar och ser goda ut. Till  exempel kryddväxter (lavendel, timjan, salvia…), bärbuskar och fruktträd. Klöver och maskros är också populärt och om hösten gillar de kärleksört, höstaster och ljung.
    Generellt sett föredrar bina blommor som inte är alltför förädlade eftersom de ger mer pollen och nektar.Dragväxter som lockar binIllustration från Aron Landahl/Svenska bin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *