3 sätt att lura ut familjen i naturen – och tack för all fin respons!

Färgsprakande höstträd

Igår skrev jag på Facebook om mina planer att våga ta steget och byta karriär. Tusen tack för all pepp! Det värmde så otroligt och betyder mer för mig än i kanske tror.
Genom att skriva det offentligt vill jag förstås sätta press på mig själv, så att jag inte fegar ur. Dessutom har jag så mycket erfarenhet av kommunikation, projektledning och annat som kan komma till nytta på en ny arbetsplats. Man måste tro på sig själv, eller hur? Även när man ser alla kriterier man helst ska uppfylla i jobbannonserna och börjar tveka om man verkligen kan fixa allt det där. Yes, I can, tänker jag! 🙂

Idag spenderade jag hela förmiddagen i skogen, för att smälta allt som hänt under veckan. Det finns inget bättre sätt att släppa tankarna fria för mig.
Har ni hört talas om ”trenden” skogsbad? Den har jag ägnat mig åt hela livet i så fall. Det handlar om att bada alla sinnen i naturen – insupa dofterna från barrträd och mylla, vila ögonen i det gröna (just nu: höstfärgerna!), känna på mossan (jag vet att jag är tossig men jag lägger mig gärna i den en stund), lyssna på vindarnas sus och djurens små läten, kanske smaka på något bär man hittar… Alla sinnen vaknar till liv automatiskt och efteråt känner jag mig alltid skärpt men samtidigt helt harmonisk.

Det sägs att det ska bli fint väder i helgen, så därför tänkte jag tipsa om tre sätt att njuta av naturen du också – tillsammans med nära och kära.
Här hemma kan det vara ganska sval respons när jag vill ut i naturen men jag har lärt mig en del tricks som fungerar… Lyckas vi föräldrar göra naturen till en självklar del av vår vardag, kommer våra barn att vilja vårda den. Så enkelt tror jag faktiskt det är.

  1. Plocka bär (här finns fortfarande  lingon) eller svamp! Allvarligt, gör det bara! Du behöver inte komma hem med mängder men mina barn brukar gilla letandet – åtminstone en stund. I synnerhet om det vet att det blir gofika efteråt…
  2. Gör en naturruta! Små uppdrag brukar alltid gå hem. Välj en plats i naturen, cirka 20×20 meter stort. Låt barnen få en kvart på sig att hitta växter, lavar, småkryp, fåglar och annat. Ta sedan tillsammans reda på vad allt är om ni inte redan vet. Flest fynd vinner en medalj eller en extra godbit till fikat!
  3. Ta lunchen utomhus! Grilla korv vid ett vackert vattendrag, på en klippa eller mitt i mossan. När barnen fått vara med och elda en stund brukar de alltid vilja undersöka omgivningen medan vi föräldrar sitter och njuter en stund – eller hänger med!

Lättsamt och lustfyllt, precis som det ska vara. Trevlig helg!

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *