3 Appar som hjälper oss att minska matsvinnet

En av de viktigaste sakerna vi som konsumenter kan göra för miljön och jordens resurser är att slänga mindre mat. Förutom vardagliga råd, som att veckoplanera matsedeln och vara kreativ med resterna (jag har skrivit om det här), så finns det idag en hel del appar som hjälper oss – privatpersoner och företag – att minska matsvinnet. Kolla här!

Karma
Den som är mest intressant för oss konsumenter. Den ger nämligen möjligheten att rädda överskottsmat från restauranger – som take-away till ett billigare pris. Genom appen köper du den mat du vill rädda för att sedan hämta ut den på plats i restaurangen. Verksamheten är relativt ny, så det verkar inte finnas så mycket utanför storstäderna än…

Copia
App riktad till restauranger, mataffärer etc. Företaget kan be om en bil – eller ”food hero” som den kallas – som hämtar upp och levererar överbliven mat till härbärgen.

Mint Scraps
En app som ger restauranger möjligheten att ”övervaka” sitt matsvinn. Genom realtidsdata ges förslag på åtgärder som kan effektivisera restaurangernas mathantering.

Utöver det finns det allt fler företag som bygger sin verksamhet på att rädda livsmedel på olika sätt. Rescued Fruits som tar hand om överbliven frukt från livsmedelsbutiker etc och gör marmelad med mera av det. Rude Food som också tar hand om matsvinn från restauranger etc, för att sedan laga cateringmat av det. Dessa eldsjälar tänkte jag skriva mer om en annan gång! =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *