Veckans hållbara hantverk: Smaelta gör stilrena vaser i Smålands skogar

Lotta Pettersson med vaserna Vako
Lotta Pettersson med vaserna Vako.

Det gick ett sus genom inrednings-Sverige när Smaelta lanserade sin första produkt: vasen Vako. En modern klassiker hade fötts!
Bakom vasen – och varumärket – står Lotta Pettersson, född och uppvuxen i Älmhult och utbildad vid Danmarks Designskole i Köpenhamn. Där har hon till och med blivit  Kongelig Hofleverantoer. Imponerande och inspirerande så det förslår!

Du är född i Älmhult men arbetade länge i Danmark. Hur märks det på din design?

– Jag dras gärna till bruksföremål när jag ritar nya produkter, saker man använder i vardagen. Framför allt skulpturala former som har en bruksfunktion. Jag är längre ifrån rent dekorativa objekt även om jag tycker mycket som dem också.

Varför brinner du för just glashantverk?

Min pappa arbetade vid Elme glasbruk som låg i Älmhult, som slipare. Min mamma packade glaset där. Min pappas morbröder var dessutom dekorationsslipare – så jag växte upp i en familj där glaset var centralt. Det fanns en stolthet kring hantverket i familjen och det blev en stor saknad när bruket lades ner 1970. Att tanken dök upp, att glas skulle bli ”mitt” material, låg alltså inte långt borta. Och det känns fortfarande helt rätt.

Vad fick dig att flytta tillbaka till Älmhult och starta din verksamhet där?

– Jag var färdig med att bo i en storstad, i ett annat land. Jag saknade den småländska naturen och de vänner och relationer som min familj byggt upp i generationer.

Vasen Myr från Smaelta.
Vasen Myr från Smaelta.
Du inspireras mycket av den småländska naturen i din design. Hur märks det i den senaste vasen Myr till exempel?

– Naturen är min ENDA inspiration. Jag tröttnar aldrig på att tolka den i olika objekt. Myr har jag länge skissat på en form med många linjer i. Det finns ett ljusfenomen som kallas irrbloss där gas från underjorden bildar ett svagt ljussken ute på myren. Det var vad som följde mig i tankarna när jag skapade vasen.

Hur går tillverkningen till?

– Jag sköter produktutveckling, försäljning och marknadsföring i Älmhult. Glaset tillverkas i Bergdalahyttan.

Hur ser du på Glasrikets framtid? Kommer vi att kunna behålla hantverkskunnandet och tillverkningen här i den globala konkurrensen?

– Jag tror att intresset för hantverket kommer att öka igen. Man väljer mer och mer närproducerat.

Vilka är dina bästa råd för den som vill konsumera och leva mer hållbart?

– Jag är vegetarian. Jag har valt bort kött först och främst för den fruktansvärda behandlingen av djur. Sedan vill jag förlägga min tillverkning i Sverige och helst i Småland för att slippa onödiga fraktkostnader och för att gynna landsbygden och våra arbetstillfällen här. Jag tror verkligen på lokalproducerat. Sen lever jag förhållandevis enkelt och tar tillvara på det finaste som finns – vår natur.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *