Veckans hållbara hantverk: Ekologiska sängkläder från Reva Home

Reva Hallbäck träffade jag för första gången i april 2016. Jag kommer ihåg det så väl eftersom det var min 40-årsdag och jag passade på att unna mig nya sängkläder från hennes varumärke RevaHome. All bomull är ekologisk och mönstren trycks för hand i Indien med traditionell teknik.
Men det som vann mitt hjärta mest var nog Revas energi och engagemang i allt från hantverkarnas yrkesskicklighet till kvalitet mönster och färgkombinationer. Man kan nog säga att jag fick en liten womancrush =)
Nytt för i höst är vackra kimonos tillverkade på samma sätt. Här får Reva själv berätta om sitt varumärke:

Hur fick du idén att starta RevaHome?
– Jag började resa till Indien för cirka 20 år sedan. Där är det vanligt med dagbäddar. Man bor rätt trångt så de sängar som finns är soffor och sittplatser om dagarna och där bäddas det med mönstrade underlakan av detta skäl. Jag tyckte om idén men färger och mönster var inte riktigt sängkammaranpassade – det vill säga för grälla – så jag tog tyg, mönsterpassade och sydde ihop på mitten för att få ett stort vackert lakan till mitt sovrum. Det blev ljuvligt ihop med vita påslakan och örngotten jag också sytt (jag är utbildad herrskräddare och har även gått oändliga kurser i allt från växtfärgning till textiltryck och bildväv). Det här var för kanske 15 år sedan. Jag arbetade då som inredare och tyckte ofta att sovrummen – dessa viktiga rum för återhämtning och rekreation – blev negligerade. Men tydligen har jag tänkte i de här banorna ännu tidigare. När jag för ett par år sedan lunchade med en tjej som varit min inredningsassistent berättade hon att jag flera år tidigare uttryckt en önskan om att starta ett högkvalitativt ekologiskt varumärke med sängkläder. Detta långt innan eko blivit på tapeten. Och sen, på årets branschmässa Formex, fick jag veta att historien börjar ännu längre tillbaka! Min bästeväninna från grundskolan som var där sa till mig att ”det är inte konstigt alls att du gör just det här. Redan när vi var små höll du på att bädda och fixa och hade massor med kuddar i sängen”. Det hade jag också glömt. =) Startpunkten för RevaHome kom dock när jag gick in i väggen och blev sjukskriven. Då beslutade jag mig för att göra det här, som jag längtat efter. Och så bar det av till Indien, först en mässa i Delhi, sedan leverantörsbesök i Jaipur som är kända för sina blocktryck.
Kimono revahome
En av de nya morgonrockarna som Reva tagit fram.
Hur går det till när sängkläderna – och dina nya kimonos – produceras?
Allt mitt tyg köper jag numera av en leverantör i Jaipur. Det är GOTS-certifierad, ekologisk bomull. Voile till rockarna och en väldigt fin perkal till sängkläderna. Textilbranschen i Indien är verkligen ett kapitel för sig och jag bytte tygleverantör två gånger innan jag fick tag på en man som var villig att låta hela ledet i tillverkningen bli transparent – vilket är väldigt viktigt för mig.
– Min perkal kommer från södra Indien och vävs upp enligt mina specifikationer. Många gånger är ekologiska tyger inte så bra då det är korta fibrer och man gör lite tjockare tråd. Jag ville ha ett exklusivt, mjukt, skönt och hållbart tyg med långa fibrer så det fanns ingen annan lösning än att låta väva själv. Min första beställning var på 6 km (!) tyg på 3 meters bredd… 
– När tyget är inköpt trycks det hos min tryckare. Ett litet familjeföretag där jag spenderat oändligt mycket tid. Vi dricker te tillsammans, en massa fingerborgsstora koppar fyllda med masala chai, samt äter samosas. Det är ljuvligt att ta fram mönster, som är traditionella Indiska Mughalmönster från Rajasthan.
– De enfärgade färgas hos en leverantör i ett område som byggts om för att kunna ta hand om vattnet så det renas och inte förstör miljön. Det enfärgade samt det tryckta tyget skickas sedan till skräddaren på en familjeägd fabrik.
– De stora batcherna går med båt men de mindre har fått flyga några gånger. Man får ha lite tålamod och överseende i början innan man får igång en helt fungerande produktions linje.
Blocktryck indien revahome
Här trycks ”min” apa. Man använder ett block per färg, det vill säga apan har två olika block.
Berätta hur du tänker kring kvalitet, hållbarhet och hantverk.

– För mig är det ett sätt att leva och det gäller att titta på bitar man kanske inte tänker på i första hand, som hur man behandlar sig själv och sina medarbetare i vardagen. Sen självklart vad det är för råvara man köper och hur den tillverkas. Efter det design. Vissa mönster jag har är urgamla, jag har valt former som passar hjärtat och färger man aldrig tröttnar på. Jag vill att man ska bli förälskad så man får något att leva med oändligt länge utan att tröttna. Det ska vara vilsamt, vackert och kännas lyxigt att gå och lägga sig, helst naken eller varför inte i min tunna kimono ;-). Tryckmetoden har en tusenårig tradition. I min värld är det hållbart att bevara och lyfta denna sinnliga, mänskliga metod och det tycker jag blir hållbart på riktigt.

Reva Hallbäck i fabriken i Indien
Fix inför fotografering i en by utanför Jaipur. Reva är på plats i fabrikerna flera månader per år för att ta fram nya mönster och färger och säkerställa kvalitén.
Hur kommer det sig att just du brinner för hållbar design i allmänhet – och sängkläder i synnerhet?

– Hm, svårt att svara på varför. Kanske kommer det från att jag växt upp på landet och har naturen och det sinnliga så inpräglat i mig?

Reva med rickshaw
Reva med sin egen rickshaw.
Vad är dina bästa ekotips för en mer hållbar vardag?

– Tänk själv, var mänsklig och spara till det du vill ha istället för att gå på mode här och nu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *